De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Toch nog nachtmerrie

Van onze speciale verslaggever

   
 

MILAAN - Het mirakel van San Siro hing heel lang in de lucht. AC Milan had zich op een eenvoudig avondje voorbereid. Een beetje hautain dacht het sterrenensemble van de vierde rijkste club van de wereld het klusje tegen het in hun ogen onbenullige Roda JC te klaren. Maar waar niemand rekening mee had gehouden, moesten de Milanezen na een 0-1 nederlaag ineens nog een verlenging spelen en penalty's trappen tegen dat provincieclubje uit Kerkrade. Na rood voor Regillio Vrede konden zelfs tien Limburgers de Milanese druk houden. In de beslissende penaltyreeks gingen de geelzwarten met 3-2 alsnog onderuit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Vincent Lachambre van Roda JC vecht een duel uit met Massimo Donati. De Limburgers spelen een puike partij tegen het 'grote' AC Milan. (Foto: REUTERS)
"Ondanks de domper houden we hier een fantastisch gevoel aan over", concludeerde trainer Georges Leekens later. "Drie penalty's op vijf missen is te veel. Op de training hadden we er nog speciaal op getraind, maar onder druk is het anders. Alleen de rode kaart van Vrede was een schande. Dat sloeg helemaal nergens op. Die beslissing heeft ons heel veel energie gekost. Desondanks speelden we een perfecte wedstrijd. Alleen worden we andermaal niet beloond."

AC Milan wilde er bovenal een gemakkelijke wedstrijdje van maken. Drie dagen voor het voor de derby tegen aartsrivaal Inter, probeerde het in dit Europees duel zoveel mogelijk krachten te sparen. De niet honderd procent fitte sterspeler Andrei Shevchenko werd zelfs buiten de basis gehouden.

Trainer Carlo Ancelotti sprak nauwelijks over de Nederlandse tegenstander. Tijdens zijn tactische bespreking wees hij zijn spelers alleen op de kopkracht van de lange mannen van Roda: Marc Nygaard, Regillio Vrede en Mark Luijpers. Maar Georges Leekens wenste daar niet op in te spelen, omdat hij geen echte flankspelers heeft. Andermaal koos de Belg voor een elftal dat op de defensie leunde.

De laagvlieger uit de Nederlandse competitie wedijverde vervolgens verrassend op gelijkwaardig niveau met de topper uit Milaan. In de 9e minuut speelde Tchoutang zichzelf prachtig vrij, maar zou alleen voor doelman Abbiati falen.

Pas na een kwartier kon het sterrenensemble van de 'Rossoneri' de opponent onder druk zetten, maar de Limburgse defensie, met Regillio Vrede en Mark Luijpers in het centrum, stond als een huis.

Het enige gevaar van Milan kwam uit vrije trappen, maar uitgerekend de fel bekritiseerde doelman Zjelko Kalac toonde op de schoten van Javi Moreno en Rui Costa zijn klasse. Intussen groeide Roda JC steeds meer in de wedstrijd. Dat bleek wel in de 70e minuut. Een voorzet van Lawal nam Luypers genadeloos hard op zijn 'pantoffel' en via de onderkant lat geschiedde het eerste wonder; 0-1.

De druk van de voorsprong had geen invloed op de concentratie. Totdat Vrede vlak voor tijd in de fout ging. Hij werd na een overtreding met geel bestraft en wilde meteen verhaal halen bij arbiter Stark. Daarbij gaf hij de arbiter heel dom een duw. De Duitser aarzelde geen moment en toonde meteen het rood.

Met tien man dwong Roda desondanks de verlenging af. De druk van Milan werd groter, maar Kalac leek met de minuut groter en sterker te worden.

Vandaar dat het duel uiteindelijk vanaf de stip moest worden beslist. Aanvankelijk leek weer Kalac zijn ploeg naar de kwartfinales te loodsen, door de inzetten van José Mari en Kaladze te stoppen. Maar op het moment dat de Limburgers met één been in de volgende ronde stonden, konden Soetaers, Luypers en Van der Luer de zenuwen niet bedwingen en eindigde de avond voor Roda JC alsnog in een nachtmerrie.

AC Milan (Ita) - Roda JC (Ned) 0-1 na verlenging (0-0). Milan wint na strafschoppen (3-2). 71. Luypers 0-1. Scheidsrechter: Stark (Dui). Toeschouwers: 7921. Rode kaart: 86. Vrede (Roda JC). Gele kaart: Donati, Contra, Laursen, Gattuso (AC Milan), Lawal, Tchoutang, Vrede, Sonko, Kalac (Roda JC). Eerste wedstrijd 1-0.

AC Milan: Abbiati; Contra, Laursen, Roque Junior en Chamot; Gattuso, Donati (104. Pirlo) en Kaladze; Javi Moreno (82. Brocchi), Rui Costa (70. Simone) en Jose Mari.

Roda JC : Kalac ; Sonkaya, Vrede, Rudge, Luypers en Lachambre (46. Sonko, 119. Van der Luer); Tchoutang (97. Soetaers), Nygaard en Van Dessel ; Anastasiou en Lawal.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.