De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Vennegoor of Hesselink matchwinnaar
   
 

LEEDS - Het werd eens tijd om af te rekenen met hatelijke cijfers. Elf nederlagen in veertien uitwedstrijden; de Europese status van het PSV van Erik Gerets had duidelijk wat kleur nodig. Dat kreeg het in Leeds, waar de vervolmaking van een ongekend fleurig Oranje-avondje in het UEFA-Cuptoernooi een feit was na een sensationele 1-0 zege. In de laatste minuut kopte Jan Vennegoor of Hesselink de loerende hoon voorlopig naar een andere wereld. Een ander uniek feit: door de koppeling aan Feyenoord zal Nederland in ieder geval voor het eerst sinds lange tijd weer eens een club in de halve finale zien staan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 32kb)
Jan Vennegoor of Hesselink kopt PSV naar de kwartfinales. Op de valreep lacht het geluk de Eindhovenaren toe. (Foto: AP)
De overeenkomst tussen Nederland en Australië? Beide landen hebben grote talenten, maar ook een nationaal elftal dat niet presteert. De wereld zal komende zomer dus verstoken blijven van een groot aantal attracties. Zoals daar zijn Mark Viduka en Harry Kewell, in Leeds liefkozend 'The Wizards of Oz' genoemd. Een krachtpatser en een behendige buitenspeler. Zij wezen Leeds United de weg en waren in de eerste helft de grootste kwelgeesten voor PSV.

Viduka was niet van de bal te krijgen, terwijl de complete Kewell zijn landgenoot regelmatig assistentie verleende in het strafschopgebied. De wisselwerking verliep perfect, waarbij dient te worden aangetekend dat Kevin Hofland (foute pass) en Wilfred Bouma (foute inschatting) het Leeds-duo twee keer op weg hielp. De enige die niet meewerkte, was Patrick Lodewijks. Aan hem was het te danken dat PSV halverwege nog een kans mocht koesteren, al had hij deels het geluk aan zijn zijde omdat Kewell te hoog mikte toen de doelman in geslagen positie slechts kon toekijken.

Gerets gokte op de ruimte achter de Engelse defensie. Die lag er ook wel, maar die kreeg PSV bij hoge uitzondering. Wederom bleek hoe gedisciplineerd Leeds als team vooruit kan verdedigen. Op het grote veld (105 meter) kreeg PSV amper de kans om de razendsnelle Dennis Rommedahl goed aan te spelen. En als dat wel gebeurde, klopte het vervolg niet. De Eindhovense ploeg miste in die fase nog scherpte op de vijandelijke helft. Beste voorbeeld was een prachtige pass over de grond waarmee Mark van Bommel in de 38e minuut Rommedahl wegstuurde. Mateja Kezman liep weg bij Rio Ferdinand en zag tot zijn ergernis dat de kans-in-wording knullig werd verkwanseld via het been van Ian Harte.

Leeds trok na de hervatting door in een poging snel de beslissing te forceren. Lodewijks sloeg al snel een kopbal van Viduka uit zijn doel. Vanaf dat moment zette het herstel van PSV zich veelbelovend in. Het zal hebben meegespeeld dat er nog altijd niet was gescoord. Haast nam bezit van Leeds, specialist als het gaat om gelijke spelen (elf dit seizoen) maar aan een punt had het nu niets.

Bij PSV nam alras het geloof, de scherpte en de zuiverheid toe. Het leidde meteen tot enkele gevaarlijke tegenstoten waar Leeds zichtbaar van schrok. Kezman liet zich eindelijk eens gelden met een hard schot, nadat Vennegoor of Hesselink de bal handig voor zijn voeten had gelegd. Zelf kreeg de Tukker luttele minuten later per ongeluk een mogelijkheid: ook hij strandde op Martyn, die in twee duels al even vlekkeloos was als zijn collega aan de overkant.

Met genoegen zal Gerets hebben gekeken naar de veerkracht en tomeloze inzet van zijn spelers, André Ooijer voorop. Omdat het geen wedstrijd was voor de frêle Georgi Gakhokidze, pendelde linkermiddenvelder Theo Lucius met zijn grote loopvermogen heen en weer. Een knappe prestatie na zo'n lange afwezigheid.

Kracht en karakter waren op Elland Road dan ook waardevoller dan een leuke passeerbeweging. Gaten werden groter, de wedstrijd open en zeer aantrekkelijk. Los van een schot van Alan Smith had PSV de wankele periode wel afgesloten. De laatste fase deed aanvankelijk denken aan de dramatische tweestrijd met FC Kaiserslautern, vorig seizoen. PSV bleef kansen missen en werd uitgeschakeld. Die prijs is al te vaak betaald, maar even ging het gisteren dezelfde kant op. In kansrijke positie faalde Vennegoor of Hesselink terwijl Van Bommel, die gaandeweg veel meer diepte zocht, Martyn omspeelde en vergeefs voor de strafschop ging.

Vennegoor of Hesselink stelde zijn revanche echter uit tot de best denkbare minuut; de laatste. Het was niet toevallig dat Lucius nog net genoeg energie in zijn uitgeperste lijf had zitten om het strafschopgebied binnen te stormen. Hij raakte, via Martyn, de lat. 'Lange Jan' wierp zich tussen twee Engelsen en duwde de bal vallend over de lijn: 0-1. Dat hij vervolgens op een schandalige wijze werd geveld door Dominic Matteo, past wel bij Leeds United. Vennegoor was weliswaar knock-out, maar toch de grote winnaar. En dat telt.

Leeds United (Eng) - PSV 0-1 (0-0). 90. Vennegoor of Hesselink 0-1.Scheidsrechter: Lopez Nieto (Spa). Toeschouwers: 40.000. Gele kaart: Kelly (Leeds United), Bouma (PSV).

Leeds United: Martyn; Mills, Ferdinand, Matteo en Harte; Kelly, Brakke, Bowyer en Kewell; Smith en Viduka.

PSV: Lodewijks; Bogelund, Ooijer, Hofland en Bouma; Rommedahl, Vogel, Van Bommel en Lucius; Kezman en Vennegoor of Hesselink (90. Ramzi). Eerste wedstrijd: 0-0.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.