De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  'BEUL VAN EEFDE' kan zich weer laten gelden
   
 

AMSTERDAM - In de auto op weg naar huis kibbelden ze nog enige tijd na over de training. Windkracht acht en helse hoosbuien hadden ze op het macadam en de verraderlijke kasseiwegen overleefd. Op de gezamenlijke training op het parcours van Omloop het Volk van Domo-Farm Frites viel op de venijnige beklimmingen van de Kwaremont, de Patersberg en onder meer de Muur van Geraardsbergen een renner binnen de ploeg op. Jans Koerts zag het meteen. En ook zijn medepassagiers Servais Knaven en Max van Heeswijk beaamden het direct. Frank Vandenbroucke is dé te kloppen man in Het Volk.

Enkele uren later las de Nederlands kampioen op teletekst het bericht van de huiszoeking bij 'VDB'. "Ik ben nog steeds verbaasd", zegt Koerts. "Dit echt een enorme domper voor de ploeg. Voorlopig hoor ik alleen maar geluiden via de media. Als de verhalen over de dopingproducten kloppen, dan is het heel stom wat Frank heeft gedaan. Ik hoop alleen niet dat dit probleem de ploeg gaat achtervolgen. Dat kunnen we niet gebruiken. Zeker ik niet. Na alle problemen met mijn werkgevers de afgelopen jaren, hoop ik eindelijk eens een jaar zonder affaires bij een goede ploeg te krijgen. Het gaat heel belangrijk worden om ook zonder Frank in Het Volk als team te scoren."

Rampspoed lijkt Koerts al zijn hele carrière te achtervolgen. Zo zag hij vijf maanden geleden enkel donkere wolken. Niet alleen had hij in september al maandenlang geen salaris meer van zijn failliete Mercury-ploeg ontvangen, keer op keer zag hij ook nog zijn startgelegenheid in grote wedstrijden doorkruist worden. "Destijds was ik in topvorm. Had nauwelijks tegenslag en wilde me bewijzen in die opvallende trui als Nederlands kampioen. Niet dat de mensen later concluderen dat ik geen waardig kampioen ben. En toen mocht ik achtereenvolgens niet in de Tour de France, de Ronde van Spanje en Parijs-Tours starten. Allemaal wedstrijden waar ik conditioneel klaar voor was. Dan sta je aan de kant en wacht je ook nog tevergeefs op je centen."

Uiteindelijk betaalde Mercury een half jaar geen salaris aan Koerts. Drie maanden kreeg hij via een waarborgfonds van de UCI terug, maar naar het geld van die andere maanden, evenals al het wedstrijdgeld en winstpremies, kon hij fluiten. Daar bovenop scheurde hij bij een val in een massasprint in de Ronde van Nederland ook nog zijn kruisband.

Vanaf de Omloop het Volk, de traditionele opening van het wielerseizoen in de Lage Landen, kan Koerts zich weer laten gelden. Als nieuweling bij Domo-Farm Frites moet hij zijn plek afdwingen. Geen makkelijke opgave tussen klassiekerspecialisten als Johan Museeuw, Romans Vainsteins, Servais Knaven, Max van Heeswijk en nieuwkomers als Leon van Bon en Jeroen Blijlevens. "In principe hoor ik bij de ploeg die in april De Panne, de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix rijdt. Maar ik zal me dit weekend moeten laten zien. De ploeg legt hier veel nadruk op. Vorig jaar werd er gefaald. Men miste toen nog de chemie dat de renners voor elkaar door het vuur gingen. Dat je blindelings op elkaar kunt vertrouwen. Als je zaterdag in Het Volk en zondag in Kuurne als team kunt meedoen om de zege, sterkt dat het vertrouwen voor april."

Koerts kent zijn rol. Zijn bijnaam is de 'Beul van Eefde', maar eigenlijk is hij een brave in het peloton. Zelfs de status van kampioen, met het imposante rood-wit-blauw om de lendenen, heeft zijn eigen denkwijze en positie niet veranderd. Hij is nooit beroerd om voor anderen te werken en nimmer tegenstribbelend om zich op te offeren. "Iedereen weet dat ik een hardrijder ben. Ik kan lang op kop van een groep beuken. Als de slag eens wordt gemist, kan ik iets rechtzetten. Daar ben ik zeker niet te beroerd voor. In deze ploeg zal ik later ook mijn kans krijgen. Als het eenmaal met de ploeg gaat lopen, zit je als helper automatisch langer van voren. En dan heb ik met mijn sprint een extra wapen in huis. Zoals de ploegleiding me al heeft toevertrouwd dat er in de etappewedstrijden op mij gerekend wordt. Daar moet ik scoren."

Tot welke prestaties Koerts zelf in staat is, durft hij nog steeds niet te zeggen. In de grote rondes heeft hij reeds massasprints gewonnen. In de semi-klassiekers kleurde hij wel eens de finale. "Ieder jaar worden mijn prestaties beter. En 32 jaar is tegenwoordig niet meer oud. De meeste klassiekers worden door dertigers gewonnen. Kijk naar Andrei Tchmile, die kwam pas na zijn 30e echt op gang."

Koerts is ervan overtuigd dat bij Domo zijn arbeid beloond zal worden. "In Het Volk cijfer ik me weg. Als knecht wil ik daar mijn plaats voor april afdwingen. Een dag later krijg ik een vrije rol. Kuurne-Brussel-Kuurne is menigmaal in een sprint geëindigd. Daar moet ik kort rijden. Een goede uitslag is heel belangrijk voor mij. Misschien gaat dan eindelijk in mijn hoofd die knop om. Dat ik daadwerkelijk besef dat ik grote koersen kan winnen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.