De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wilgenhaege plakt obligatie aan lot 15 ondernemingen

Van een onzer verslaggevers

   
 

HOOFDDORP - Hoe verkoop je nog financiële producten in een markt waar beleggers kopschuw zijn geworden van de risicovolle aandelenmarkt en waar veiliger waarden als obligaties nog net de inflatie bijhouden? Vermogensbeheerder Wilgenhaege komt vandaag met een product dat hierop inspeelt: een obligatie die 7% rente uitkeert. De hele rentevergoeding staat of valt echter wel met het financiële lot van 15 multinationals.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Jerry Langelaar ... grote behoefte aan zekerheid ... (Foto: Dijkstra bv.)
Jerry Langelaar, directeur van de kleine vermogensbeheerder in Hoofddorp, is een jaar met de constructie bezig geweest. De vrij nieuwe credit derivatesmarkt in de VS bracht hem op het idee. Op deze markt handelen banken en bedrijven in kredietrisico. De hoge rendementen op deze markt koppelt Wilgenhaege aan een nieuwe obligatie: Solid Bond. "Zeven procent en lekker slapen", stelt Langelaar.

De rente op de obligatie is echter verbonden aan het lot van Aegon, Ahold, AT&T, British Telecom, Daimler, DSM, LVHM, Philip Morris, Philips, Reed Elsevier, Rolls Royce, Siemens, Unilever, VNU en Wolters Kluwer. Langelaar: "Als één van deze bedrijven failliet gaat, vervalt vanaf dat moment de rente. Dat is het risico dat je als belegger loopt." Failliet moet hierbij opgevat worden als een credit event: het bedrijf kan niet langer zijn betalingsverplichtingen nakomen.

Het Hoofddorpse Wilgenhaege werkt samen met de Nationale Investeringsbank (NIB) en de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan. De NIB garandeert dat na tien jaar de hoofdsom van de obligatie wordt afgelost. J.P Morgan betaalt de opslag van 2% op de obligatierente. In ruil daarvoor valt bij een onverhoopte credit event alle rente toe aan de zakenbank. "In dat geval valt ook de provisie weg die wij krijgen", stelt Langelaar die hiermee wil aangeven dat de 15 bedrijven erg kritisch zijn gekozen. "We hebben díe bedrijven gekozen die niet failliet kunnen gaan. Als we bedrijven als UPC in de lijst hadden opgenomen, dan was het een eitje geweest om 15% rente te halen. Maar we willen zekerheid bieden."

Het risico is volgens Langelaar niet groot: "De laatste keren dat in Nederland een credit event plaatsvond was bij Fokker en Daf". In het buitenland echter recenter met Enron, Sabena en Swissair.

Het niet nakomen van betalingsverplichtingen kan ook gebeuren zonder dat een bedrijf direct failliet gaat, waarschuwt een obligatie-expert van een Nederlandse bank. "En AT&T zit dan toch een beetje in de lappenmand. De laatste tijd zie je toch veel bedrijven met moeilijkheden. En vijf jaar geen rente krijgen, dat is toch veel geld." Zijn oordeel: geen aanrader.

Deelname aan Solid Bond is voorlopig beperkt tot instituten en vermogende particulieren. De coupures zijn namelijk in eenheden van €50.000, voor veel beleggers toch een brug te ver. Langelaar wil later ook de consumentenmarkt op. "Dit is een try out. We verwachten er de komende jaren veel van."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.