De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Klein grut en rommel houdt baten bij ING Bank op peil

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De verkoop van zakenbankactiviteiten in de VS, een deel van de effectenportefeuille van dochter BHF en 'wat' onroerend goed heeft de baten bij ING's bancaire activiteiten het afgelopen jaar redelijk op peil gehouden. 'Klein grut en rommel' - de woorden zijn van financieel directeur Cees Maas - zorgden ervoor dat de opbrengsten uit effecten en deelnemingen en de post 'andere baten' een forse toename lieten zien. Daardoor bleef de daling van de totale baten van ING's bancaire activiteiten beperkt tot 1,7%.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x242, 21kb)

ING Groep maakte gisteren de resultaten bekend over 2001 en de pijn zat, zoals verwacht, vooral bij de bankkant van het concern. Lieten de verzekeringsactiviteiten een alleszins redelijke stijging van de operationele nettowinst zien van 20% (tot €2,8 miljard), bij de banktak daalde hetzelfde resultaat met 13% (tot €1,4 miljard). "De wereldwijde vertraging van de economische groei, de aanslagen van 11 september, de crisis in Argentinië en de dalende aandelenmarkten hebben de resultaten van ING negatief beïnvloed", verklaarde bestuursvoorzitter Ewald Kist de gang van zaken.

Het verzekeringsbedrijf zag de omzet vorig jaar met 64,7% stijgen (tot €63,1 miljard). De baten bij de bank lieten een bescheiden daling zien, van 1,7% (tot €11,1 miljard). Dat had veel erger kunnen zijn, ware het niet dat de opbrengsten uit effecten en deelnemingen (+64,6% tot €530 miljoen) en de 'andere baten' (+62,0% tot €664 miljoen) fors toenamen. Niets opmerkelijks en zeker geen poging om een inkomstenval te verbloemen, aldus financieel directeur Maas. Verkopen van "klein grut en rommel", "dat gebeurt ieder jaar".

Verkopen zorgden ook voor winstgroei bij de verzekeringsactiviteiten van ING. Boekwinsten op beleggingen leverden het afgelopen jaar €713 miljoen op, tegen €620 miljoen een jaar eerder. Geen verrassing overigens, want ING laat deze post elk jaar met 15% toenemen, of het nu goed gaat op de beurs of niet. Zit het tegen, dan realiseert ING gewoon wat extra meerwaarden.

Aandelenbelangen kwijtraken, hoeft ING daarbij niet, legde Maas zijn mirakel gisteren uit. "Stel we hebben stukken Fortis die we voor €10 per aandeel hebben gekocht. Als ze vervolgens op €25 staan, levert verkoop €15 per stuk beleggingwinst op. Als we de aandelen vervolgens kort na de verkoop weer terugkopen tegen dezelfde prijs, dan hebben we de boekwinst gerealiseerd zonder dat we ons belang kwijt zijn."

Bed and breakfast heet dat in jargon, aldus Maas. Geen toezichthouder die er over valt. "Als we maar wel écht verkopen en terugkopen, en gedurende een tijdje risico lopen, al is het maar vijf minuten." Anders verwordt het tot een papieren transactie, weet ook Maas. Het is niet alleen maar B&B wat de klok slaat, wilde hij er verder nog wel over kwijt. "De opbrengst op een pakketje aandelen X wenden we ook wel eens aan voor aandelen Y."

En zo kan ING nog jaren doorgaan met het stuwen van de winst bij het verzekeringsbedrijf. "Met de €5 miljard ongerealiseerde beleggingswinst die nog in onze portefeuille zit, kunnen we, zelfs als de beurs niet meer van zijn plek komt, een jaar of vijf, zes vooruit." Bij een veel reëler scenario van een jaarlijkse stijging van de aandelenkoersen met 6% is dat "zestien, zeventien, achttien jaar", aldus Maas.

Naast de boekwinst op beleggingen stuwde de verkoop van onroerend goed het resultaat bij het verzekeringsbedrijf met nog eens €147 miljoen (2000: €25 miljoen). Andere, eenmalige posten hadden betrekking op onder meer een vrijval van de catastrofevoorziening en een bate uit oude herverzekeringszaken.

Over de winstontwikkeling dit jaar hield ING zich gisteren op de vlakte. "We zijn gematigd positief", wilde Kist alleen kwijt. Een ding is al wél zeker. De boekwinst op beleggingen bij het verzekeringsbedrijf nemen in 2002 met 15% toe, tot €820 miljoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.