De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Inval leger Israël
in Palestijnse kampen

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Voor het eerst sinds de start van de Al-Aksa Intifada zijn Israëlische soldaten ondersteund door tanks en helikopters twee dichtbevolkte Palestijnse vluchtelingenkampen binnengedrongen. Bij hevige gevechten in de smalle straatjes van de overbevolkte kampen in Nabloes en Jenin zijn elf Palestijnen en een Israëlische soldaat omgekomen. Het aantal gewonden aan Palestijnse kant wordt rond de 100 geschat.

Fatah-leider Marwan Barghoeti zegt dat Israël ,,een bloedbad aanricht". Hij heeft gewaarschuwd dat als Israël zijn troepen niet snel uit de vluchtelingenkampen bij Nabloes en Jenin terugtrekt de Palestijnen ,,wraak zullen nemen op iedere Israëli die zich in de bezette gebieden bevindt".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (436x512, 26kb)
Dareen Abu Aisheh, de Palestijnse vrouw die zich woensdagavond opblies, liet zich voor haar dood fotograferen door haar ouders. (Foto: REUTERS)
De Israëlische acties werpen een schaduw over het internationaal met veel enthousiasme ontvangen vredesplan van Saoedi-Arabië. Dat land wil dat de Arabische wereld Israël erkent en de betrekkingen normaliseert als Israël zich terugtrekt tot de grenzen van voor de zesdaagse oorlog in 1967. Het is opvallend dat iedere keer als er even een luwte optreedt in het Israëlisch/Palestijnse conflict er weer acties worden ondernomen die de storm doen oplaaien.

De Israëlische invallen zijn officieel een reactie op een zelfmoordaanslag van een 20-jarige Palestijnse, Dareen Abu Aisheh, die woensdagnacht drie soldaten verwondde op de Westoever. De vrouw was afkomstig uit het Balata vluchtelingenkamp bij Nabloes waar ongeveer 30 tanks zijn binnengevallen. Volgens de Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, zijn de acties nodig omdat de kampen een vrijplaats zijn geworden voor de meest radicale Palestijnen en er op grote schaal wapens worden geproduceerd. Met de grootscheepse actie wil Israël laten zien dat er in Palestijns gebied geen schuilplaatsen zijn voor de lange arm van het leger.

Ondanks de Palestijnse woede gaat het gerucht dat de Palestijnse autoriteit niet eens zo ontevreden is over de Israëlische actie. De kampen zijn zo geradicaliseerd dat de in opdracht van de Palestijnse leider Jasser Arafat opererende politie zich er niet eens durft te vertonen. Het Balata-kamp is een bolwerk van Hussam Khader, één van de meest uitgesproken rivalen van Arafat en een lid van het Palestijnse parlement. De Israëli's zijn ook zijn huis binnengevallen, maar de vogel was al gevlogen.

Hoe lang Israël van plan is in de kampen te blijven was gisteravond nog niet duidelijk. De Verenigde Staten hebben voor het eerst sinds lange tijd kritiek geuit op de Israëlische actie en opgeroepen tot 'terughoudendheid'. In het verleden heeft Amerikaanse druk Israël vaak tot een snelle terugtrekking gedwongen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.