De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Milosevic' geheimpje:
even Belgrado bellen

   
 

BELGRADO/DEN HAAG - In de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag voert Slobodan Milosevic zijn verdediging alleen, maar daarbuiten heeft hij een heel team achter zich staan. Velen vonden al dat de voormalige president van Joegoslavië tijdens zijn proces beslagen ten ijs kwam, maar naar nu blijkt bereiden tal van enthousiaste aanhangers vanuit Belgrado zijn uiterst felle kruisverhoren voor.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 9kb)
Milosevic (Foto: ANP)
"Alles wat Milosevic voor zijn verdediging gebruikt komt dagelijks per telefoon", aldus Zdenko Tomanovic, zijn juridische adviseur in de Joegoslavische hoofdstad.

Milosevic grijpt iedere gelegenheid aan om zijn 'verdedigingsteam' te raadplegen. "Hij belt voor de start van het proces, tijdens pauzes en na afloop van een procesdag." Volgens Tomanovic zijn tijdens zo'n telefoongesprek in Belgrado tientallen mensen aan het rondbellen om informatie te vergaren over de getuigen die door de aanklagers van het tribunaal zijn opgevoerd.

Op het moment dat Milosevic 's ochtends de rechtszaal binnenstapt zou hij volgens Tomanovic niet weten wie er zal gaan getuigen. Wanneer een getuige de zaal binnenloopt start 'Belgrado' een supersnelle zoektocht naar details die Milosevic kan gebruiken voor zijn kruisverhoor. "Veel mensen, meestal buren of ooggetuigen, beginnen van overal vandaan te bellen, inclusief Kosovo, waar zelfs sommige Albanezen helpen", aldus Tomanovic. "Zij geven details over de getuigen, over hun achtergrond en andere persoonlijke details."

Een woordvoerster van het Joegoslavië-Tribunaal zei gisteren dat Milosevic dertig dagen van tevoren weet wie er als getuige komt opdraven. Voor beschermde getuigen geldt een termijn van tien dagen. Maar Milosevic zou geen documenten accepteren van het VN-hof. De ex-president erkent het hof niet.

Tijdens de procesdag van gisteren zei Milosevic dat de dodenlijst van 66 vooraanstaande Kosovo-Albanezen die de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal woensdag hadden gepresenteerd een vervalsing is. Hij zei dit tijdens het kruisverhoor van getuige Halit Barani.

Volgens Barani is de lijst na het vertrek van de Servische politie en het Joegoslavische leger in juni 1999 gevonden in het stadhuis van Kosovska Mitrovica. Bovenaan de lijst, die is gemaakt voor "speciale eenheden", staat dat die etnische Albanezen "moeten worden geliquideerd". Milosevic wees op tal van grammaticale- en spelfouten in het document. Volgens hem zou een Serviër die fouten nooit maken, ook al is hij niet goed opgeleid.

(ANP/Reuters).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.