De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Machtsvertoon NAVO
Bosnië levert niets op

   
 

CELEBICI - De NAVO heeft gisteren in Bosnie haar spierballen laten zien, maar het leverde niet meer op dan de vondst van drie illegale wapenopslagplaatsen. De gewenste vangst, de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, bleef uit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (399x405, 30kb)
.
Een woordvoerder van SFOR liet weten dat de actie deze keer weliswaar is mislukt, maar dat nu wel is aangetoond dat de NAVO-troepenmacht de wil heeft om de voormalige Bosnisch-Servische leider in de kraag te vatten. "Het net sluit zich. Hij geeft zich of met waardigheid over, of wij pakken hem".

SFOR-militairen zetten gisteren een wijd gebied in de omtrek van Celebici af bij de zoektocht naar Karadzic en gaven de lokale bevolking opdracht om binnen te blijven. Ook werden de elektriciteit en telefoonverbindingen gedurende enkele uren afgesloten. Aan het begin van de middag werden er geweerschoten en explosies gemeld, maar de NAVO heeft geen mededelingen gedaan over mogelijke gevechten tussen SFOR en lijfwachten van Karadzic. De actie zou zijn ingezet na een anonieme tip over de schuilplaats van Karadzic, aldus een verklaring van de NAVO. Het is niet bekend of de Bosnisch-Servische leider zich gisteren elders bevond of dat hij door de mazen van het NAVO-net heeft weten te kruipen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Karadzic (Foto: AP)
Celebici, onder de rook van Foca, en de directe omgeving zijn in het verleden herhaaldelijk genoemd als een mogelijke verblijfplaats van Karadzic. De ex-leider is afkomstig uit Montenegro en kan vanuit dat gebied makkelijk naar de Joegoslavische deelrepubliek oversteken.

Bij de actie gisteren werden wel drie wapendepots ontdekt. Daar zouden "aanzienlijke hoeveelheden" anti-tankraketten, granaten, machinegeweren, anti-personeelsmijnen en munitie zijn opgeslagen.

Woedend

De autoriteiten van de Bosnisch-Servische republiek hebben woedend gereageerd op de NAVO-actie en hebben gezegd van tevoren te willen worden geïnformeerd over militaire acties op hun grondgebied. De VS en de Europese Unie hebben de afgelopen weken diplomatieke druk uitgeoefend op de Bosnische Serviërs om mee te werken aan de opsporing van Karadzic en generaal Ratko Mladic, de voormalige legerleider van de Bosnische Serviërs. Premier Mladen Ivanic zei dat geen medewerking aan het Joegoslavië-Tribunaal zal worden gegeven zolang de internationale gemeenschap de Republika Srpska economisch en politiek isoleert.

De Joegoslavische minister van Buitenlandse Zaken Goran Svilanovic zei gisteren tijdens een bezoek aan Zweden dat de aanhouding van Karadzic in het belang zou zijn van de hele regio en een belangrijke stap bij het verwerken van de oorlog. Karadzic en Mladic zijn door het Joegoslavië-Tribunaal aangeklaagd wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog in Bosnië van 1992-1995. De oorlog kostte aan naar schatting 200.000 mensen het leven.

SFOR is in het verleden regelmatig bekritiseerd omdat het te weinig zou doen om oorlogsmisdadigers op te pakken. Woordvoerder Mark Laity zei gisteren dat de NAVO Karadzic nu een duidelijke boodschap heeft willen sturen: "We zitten achter je aan en we zullen je te pakken krijgen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.