De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Op de lijst van Fortuyn

door Stan Huygens

   
 

AMSTERDAM - Nederland wacht in spanning op de lijst van Fortuyn. Na zijn geschil met Leefbaar Nederland besloot de Pietje Bell van de politiek met een eigen lijst uit te komen en dat betekende dat hij op korte termijn dertig kandidaat-kamerleden moest vinden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Mr. Janssen van Raay (Eigen foto)
Op 15 maart zal prof. dr. Pim Fortuyn de namen op zijn lijst bekendmaken, doch door een toeval kan ik er al twee onthullen, die zeker weer voor de nodige opschudding zullen zorgen.

De Rotterdamse advocaat mr. Jim Janssen van Raay is vóór Pim en zal hem met zijn juridische ervaring ondersteunen. Jim komt op de derde plaats op de lijst te staan.

Ik had met Jim al lang een lunchafspraak in ons eerste drie-sterren-restaurant in Rotterdam en kreeg het daar bevestigd.

Janssen van Raay: "Je moet mij zien als een trouw werkpaard, dat niets meer hoeft. Ik word over een paar maanden zeventig. Gelukkig heeft Pim ook een aantal jonge kandidaten. Maar een ervaren jurist is ongelooflijk belangrijk in een fractie. En de grote partijen hebben er dan ook allemaal een. Als een politicus iets zegt dan moet de jurist hem vertellen hoe dat ingekleed dient te worden. Als hij een besluit neemt, moet de jurist de consequenties overzien. Bovendien gaan wij wel in die saaie juridische commissies zitten, opdat er gebeurt wat de partij wil. Hier scoor je niet mee, maar dat is ook niet nodig. Daar hebben wij de lijstaanvoerder/fractievoorzitter voor. Maar die kan ook niet alles in zijn eentje. Hij heeft medewerkers nodig, die dan niet in de publiciteit komen, maar het werk doen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Pim Fortuyn (Foto: Roel Dijkstra)
Enige ervaring kan Janssen van Raay niet ontzegd worden. Hij was secretaris van de CHU, een van de medeoprichters en vice-voorzitters van het CDA. Hij zat 18 jaar in het Europees Parlement, waar hij veel wetgevende arbeid verrichtte. "Ik moet niet meer zo nodig. Ik doe het voor Pim, die moet in het parlement". Maar waarom?

"Man; hij is een verademing. Ik heb mij dood geërgerd aan Jaap de Hoop Scheffer, die constant Ad Melkert spaarde omdat hij straks met de PvdA wil regeren. Liefst als vice-premier. Pim brengt het dualisme terug, waar wij vroeger in de CHU zo aan gehecht waren. Geen onderonsjes in het torentje, geen onderlinge afspraakjes of baantjesverdelerij. Nee, het parlement wordt weer zelfstandig en onafhankelijk.

Kritiek

Freule Wttewaal van Stoetwegen zei het vroeger al: Steun waar mogelijk, Kritiek waar moet. Nooit op de man, altijd op de bal."

"Ik zei het al tegen Pim: ik voel mij net alsof ik weer bij de oude CHU ben."

Maar hij wil het eerste artikel van de Grondwet schrappen. "Iedere jurist in Nederland weet dat artikel 1 van de grondwet nietszeggend is."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Tjeerd Sleeswijk Visser (Foto: Roel Dijkstra)
Hij vindt de islam een achterlijke godsdienst. "Ik ook. Ik ben christen, maar in mijn ogen is de rangvolgorde van de wereldgodsdiensten de volgende: het confucianisme en het boeddhisme komen eerst. Die staan het hoogst. Daarna volgt het christendom en als laatste eindigt de islam."

Maar zo tegen het einde van het voortreffelijke maal, dat Cees Helder ons bereidde in Parkheuvel, geeft Jim toe dat hij er wel wat tegen opziet in de Kamer te gaan zitten. "Maar ik doe het graag voor Pim. Hij brengt de democratie terug. Ze worden weer wakker. Daarom steun ik deze man."

Als ik goed geïnformeerd ben, komt er nog een tweede leeftijdgenoot als koploper op de lijst Fortuyn. Tjeerd Sleeswijk Visser, een inlichtingenman. Hij was jaren het hoofd van de Marine Inlichtingendienst, de Marid, en daarna hoofd beveiliging bij Philips. Tjeerd krijgt de portefeuille Defensie. Wat hij niet van defensie weet, is niet de moeite van het weten waard.

Wat zullen de gevestigde partijen vandaag weer schrikken!




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.