door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - De politie in Amsterdam gaat 120 agenten vrijmaken om harde relschoppers in openbare ruimten aan te pakken. Zo zullen zestig politiemensen permanent meerijden in het openbaar vervoer, de overige zestig worden ingezet op plaatsen waar sprake is van grote overlast.
"We gaan een grote slag leveren in de stad," kondigt plaatsvervangend korpschef J. van Riessen aan. "Alle publieke ruimten gaan we schoonvegen. We pikken de terreur niet langer en willen geen ellende meer. Het veiligheidsgevoel moet terug. De openbare ruimten moeten worden teruggewonnen van vandalen en criminelen."
Van Riessen reageert hiermee op de toenemende agressie en geweld in Amsterdam. "We hebben weer te maken met een piek in incidenten in de stad. Dat hebben we de laatste dagen wel weer gemerkt. Er zijn weer veel schietpartijen, ruzies, ontvoerinkjes en een vreselijke mishandeling van een jonge vrouw. Verder hebben we te maken met plaatsen als Amsterdam-West, station Sloterdijk, Zuidoost, station Lelylaan. Het zijn allemaal locaties waar te veel narigheid plaatsvindt. We willen het niet meer. De burgers zullen meer politie op straat en in het openbaar vervoer gaan zien en we zullen continu toezicht gaan houden op de plaatsen waar daar behoefte aan is."
Zo wordt het metroteam uitgebreid naar zestig politiemensen die controles gaan uitoefenen op de stations en in het openbaar vervoer zullen meerijden. Tot nu toe waren dat 35 agenten. Naast dit team zullen ook regelmatig politiemensen in burgerkledij in het openbaar vervoer te vinden zijn.
Proeven daarmee zijn inmiddels met succes afgerond. Als een team 'zichtbare' agenten een tram of metro verliet, waanden groepen criminele jongeren zich veilig en pleegden daarna vergrijpen als berovingen en vernielingen. In het voertuig bleven echter agenten in burger achter die de jongeren alsnog op heterdaad konden betrappen en oppakken.
De zestig agenten die op plaatsen worden ingezet waar overlast is, zullen worden ondergebracht in de zogenoemde nieuwe Vliegende Brigade. Het eerste plan om vijftig mensen daarin onder te brengen stuitte op verzet van de politiebonden. Die vonden het niet goed dat commissaris Van Riessen onervaren collega's voor de brigade rekruteerde.
"Even dreigde het niet door te gaan, maar we hebben het opgelost," zegt Van Riessen. "De eerste lichting politiemensen die in dit specifieke team van de Mobiele Eenheid zitten, zijn allemaal ervaren agenten. We hebben het team nu uitgebreid naar zestig mensen. De brigade is 24 uur per dag actief."
De zichtbare aanwezigheid van de teams moet het veiligheidsgevoel in de stad terugbrengen. De eerste weken van het jaar - tijdens de omwisseling van gulden naar euro en het koninklijk huwelijk - was er een merkbare daling van het aantal delicten te zien in de stad, omdat er veel meer agenten op straat rondliepen.
"De eerste twee maanden van dit jaar is er een daling te zien van 36% in het aantal straatroven van 931 naar 597. Ook hebben we te maken gehad met een vermindering van het aantal overvallen van 85 naar 77 in vergelijking met dezelfde periode in 2001", stelt de commissaris, "maar we merken wel dat de agressie en het aantal gewelddadige incidenten de laatste tijd weer toenemen."