De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Behoudend Heineken vreest
einde Braziliaanse droom

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Heineken lijkt de Braziliaanse droom voorlopig te moeten opgeven. Terwijl bestuursvoorzitter Karel Vuursteen vorig jaar nog overtuigd meldde binnen enkele maanden een meerderheidsbelang in de Latijns-Amerikaanse brouwer Kaiser te hebben bemachtigd, moest hij gisteren toegeven dat deze verovering niet volgens plan verloopt. "De onderhandelingen verlopen zeer traag en het is dan ook niet zeker dat we daar succes kunnen garanderen", aldus de topman, die eraan toevoegt: "It takes two to tango."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Tony Ruys (l) en Karel Vuursteen zeggen vast te houden aan de bedrijfsfilosofie die ooit is ingezet door biermagnaat Freddy Heineken.
Vuursteen, die gisteren voor de laatste keer de jaarcijfers van het bierconcern presenteerde, heeft altijd gezegd te hopen zijn carrière met de 'Kaiserdroom' te kunnen afsluiten. De overnameprijs vormt volgens de bierproducent een onoverbrugbaar obstakel. Latijns-Amerika is en blijft echter een belangrijke groeimarkt. Voor het geval het met Kaiser uiteindelijk op niets uitloopt, studeert het concern nu op alternatieven in deze regio. Een uitbreiding van het minderheidsbelang in het Chileense Quilmes zou hier een mogelijkheid kunnen zijn.

De bestuursvoorzitter liet tijdens de bekendmaking van de cijfers veelvuldig het woord aan zijn opvolger Tony Ruys. Gezamenlijk lieten zij weten absoluut vast te houden aan de behouden koers van het bierconcern die ooit is ingezet door de overleden biermagnaat Freddy Heineken. Vuursteen spreekt hier echter liever over voorzichtig. "Zo behoudend is ons acquisitiebeleid immers niet. Kijkt u alleen maar eens naar de lijst met overnames. Zo waren daar Fischer, Kumasi, Zywiec en Cruzcampo." Zich waarschijnlijk realiserend dat hij het hier wel over de afgelopen 11 jaar heeft, voegt hij hier aan toe: "We doen het misschien wel op een andere manier dan onze concurrenten." Ruys vult hier op aan dat er in de toekomst meer overnames zullen volgen, maar alleen als Heineken de prijs kan terugverdienen. "Het kopen van hectoliters is gemakkelijk, maar het kopen van succesvolle hectoliters is veel minder eenvoudig."

Grote interesse was er gisteren voor de toekomstige rol van Heinekens dochter Charlene de Carvalho. "We zullen af en toe een praatje met haar maken over de gang van zaken", belooft Vuursteen, om er over zijn eigen rol aan toe te voegen: "Het zou arrogant zijn om te zeggen dat ik in de voetsporen van de heer Heineken zal treden, maar het helpt wel voor de continuïteit van de onderneming dat ik toetreed tot de Raad van Commissarissen."

Terwijl veel bedrijven de presentatie van cijfers aangrijpen om nieuwe producten of plannen te lanceren, maakt de bierbrouwer juist van de gelegenheid gebruik om op verschillende manieren te benadrukken dat er juist niets verandere na het overlijden van de grondlegger van het concern. Dus ook geen zoete mixdrankjes om de concurrentie in een teruglopende biermarkt buiten de deur te houden? "We hebben natuurlijk in Duitsland al Desperados. Dat is een trendy bierdrankje. Maar verder zullen we inderdaad niet gaan."

Hoe voorzichtig of behouden het bierbedrijf ook wordt gezien, de cijfers laten in ieder geval ook deze keer weer groei zien. Zo steeg de nettowinst met 15% tot €715 miljoen, exclusief buitengewone posten. De omzet ging 13% omhoog naar €9,2 miljard. "Mooie resultaten", wil Vuursteen nog maar eens gezegd hebben en gaat verder: "En dat ondanks een matig jaar voor de wereldwijde biermarkt." De aanslagen van 11 september en het slechte zomerweer hadden volgens de brouwer een negatief effect op de markt.

In landen waar Heineken verkeert in het hoogste segment van de markt, steeg de afzet met 7%. Vooral in de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, Italië, Thailand en Canada werd meer bier van de Nederlandse onderneming gedronken. De wereldwijde afzet van het Heineken-bier steeg met 4% tot 22,4 miljoen hectoliter. De verkoop van Amstel bleef stabiel op 10,8 miljoen hectoliter.

De brouwer verwacht voor dit jaar opnieuw een verdere toename van de nettowinst, ondanks de moeilijk voorspelbare factoren als wisselkoersen, overheidsmaatregelen en de economische ontwikkeling. "Over concrete verwachtingen doen we echter geen uitspraken", zegt Vuursteen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.