AMSTERDAM - Automatiseerder CMG heeft vorig jaar te maken gekregen met een sterk verminderde productiviteit van zijn medewerkers. Daardoor liepen de winstmarges van het bedrijf fors terug. Dit maakte de onderneming gisteren bekend bij de presentatie van zijn financiële resultaten over 2001.
|
COR STUTTERHEIM ...geen idee wanneer oude winstniveau weer terug is ...
|
In de sector is een overlevingsslag gaande. In de Benelux heeft het bedrijf te kampen met enorme prijsdruk. In Frankrijk en Duitsland raakte het bedrijf in de verliezen. En in het Verenigd Koninkrijk halveerden de marges zelfs.
Overnames hoeven voorlopig niet verwacht te worden. CMG rapporteerde over 2001 een verlies van 596 miljoen pond. Het grootste deel daarvan, 564 miljoen pond, was het gevolg van een afschrijving van goodwill in verband met de overnames van Admiral en Computer Answers. Per aandeel kwam het verlies uit op 99,6 pence, waar over 2000 nog een winst van 7,8 pence in de boeken werd geschreven.
De omzet van CMG groeide vorig jaar met 19% tot 920,4 miljoen pond. Van die groei was 11% autonoom. In alle markten waar de automatiseerder actief is, wist het naar eigen zeggen marktaandeel te pakken. Met de toegenomen prijsdruk werd CMG vooral in het vierde kwartaal geconfronteerd. Naar verwachting van bestuursvoorzitter Cor Stutterheim zal die margedruk nog zeker in de eerste helft van dit jaar voortduren.
De lagere productiviteit komt keihard aan. Een één procent lagere productiviteit leidt bij CMG tot een 1,3% lagere winstmarge. Zo daalde in de Benelux, veruit de belangrijkste markt voor CMG, de marge in de loop van het jaar van 18,7 tot 14%. Herstel zal lang op zich laten wachten.
In de eerste helft van dit jaar zal de marge maar mondjesmaat groeien. Stutterheim zit flink in zijn maag met het productiviteitsprobleem. Een oplossing heeft hij niet voorhanden. Kreten als: 'dat los je niet zomaar op', 'dat valt niet met grote sprongen te herstellen' en 'geen idee wanneer de oude winstniveaus weer binnen handbereik zijn' passeerden de revue en illustreerden de machteloosheid van de topman.
Ook in Duitsland en Frankrijk gaat het niet lekker. In beide landen belandde het bedrijf in de rode cijfers. Voor Frankrijk is dat tijdelijk, voorziet Stutterheim. "Dit jaar hopen we weer break-even te draaien."
Maar in Duitsland zijn de problemen groter en zal het moeilijk worden. Er werd een kantoor gesloten. Voor zowel Duitsland als Frankrijk geldt dat CMG zich een te kleine speler voelt. Aan acquisities wordt voorlopig niet gedacht. In het Verenigd Koninkrijk zette CMG 10% van het personeel op straat. De winstmarge liep er terug van 10,2 tot 5,2%. Zo hoog als de Beneluxmarges zijn, hoeven de Britse niet te worden, maar Stutterheim en vrienden mikken er toch op dat deze binnen enkele jaren tussen de 10 en 15% zullen belanden. De eerste winstverbetering zou inmiddels ingezet zijn.
Ook de divisie Wireless Data Solutions (WDS) draait belabberd. WDS maakte een verlies van 19,7 miljoen pond bekend tegen een winst van 42,3 miljoen pond in het voorgaande jaar. Er was een duidelijke vertraging merkbaar in de groei van het aantal verstuurde sms-berichten. Sms-berichten worden verstuurd via software van CMG. Telecomconcerns huren daartoe capaciteit bij de automatiseerder.
"WDS zal dit jaar terug moeten naar winstcijfers", klonk Sutterheim ferm. De eerste aanzet daartoe werd vorig jaar al gegeven. Toen boekte de divisie al een bescheiden plusje van 3 miljoen pond. Ook de omzet van WDS moet flink hoger. Stutterheim mikt dit jaar op een groei met meer dan 20 procent. Nu vertegenwoordigt WDS 15% van de groepsomzet. De rest komt uit ict-diensten.
Een andere tegenvaller was het directe vertrek van bestuurslid Tom Rusting. De afgelopen jaren voerde hij samen met Stutterheim het woord als CMG in het nieuws was. "Tom heeft moeilijke persoonlijke omstandigheden die zijn volledige aandacht nodig hebben", aldus Stutterheim in een officiële verklaring.
Volgens marktkenners duidt het onverwachte vertrek van de voormalige topman op ruzie. Rusting werkte sinds 1973 voor CMG.
Ondanks alle malaise wist CMG toch meer handelsvolume op de Amsterdamse effectenbeurs te genereren. Vanaf volgende maand wordt de koersvorming van het bedrijf meegeteld in de samenstelling van de AEX-index, de graadmeter van het Damrak. Stutterheim is vereerd met de opname in de belangrijke index. "Dan wordt het meer gevolgd door analisten en krijgen we meer aandacht in de pers. Het helpt dus in het verlagen van de verkoopkosten."
De CMG-voorzitter hoopt echter wel dat de beweeglijkheid van het aandeel minder zal worden. De laatste tijd wisselt de koers sterk.