De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Russen razend over
VS-leger in Georgië

Van onze correspondent

   
 

en MOSKOU/NEW YORK - De Russische minister van Buitenlandse zaken, Igor Ivanov, heeft Washington gisteren onomwonden te verstaan gegeven dat het moet stoppen met de (verdere) stationering van Amerikaanse elitetroepen in de ex-Sovjetrepubliek Georgië. Hiermee dreigt de spanning tussen het Kremlin en het Witte Huis, als gevolg van de strijd tegen het internationale terrorisme, verder op te lopen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
Een MH47 Chinook-helikopter vervoert spullen voor de Amerikaanse troepen op het Filippijnse eland Basilan. Na de Filippijnse militairen willen de Verenigde Staten nu ook het leger van Georgië trainen op terrorismebestrijding. Rusland is des duivels over dit Amerikaanse plan. (Foto: REUTERS)
De Verenigde Staten willen circa tweehonderd militairen stationeren in Georgië om deze voormalige Sovjet-republiek te helpen bij de strijd tegen het terrorisme. De Amerikaanse troepen worden mogelijk al in de komende weken ingezet als trainers van het Georgische leger.

Ivanov: "Amerikaanse militaire aanwezigheid zal de situatie in Georgië, die op zich al moeilijk genoeg is, alleen maar verergeren. Rusland is hier tegen. En dat weet men in Washington heel goed."

Bin Laden

Het is echter de vraag of de Amerikaanse president George Bush, in zijn kruistocht tegen de Al-Qaedabeweging van de Saoedische terroristenleider Osama bin Laden, zich iets aan de Russische bezwaren gelegen laat liggen. Volgen sommige bronnen zou Bin Laden zich zelfs met een groep aanhangers schuil houden in het Pankisidal, een ruig en uiterst moeilijk toegankelijk berggebied op de grens tussen Georgië en de opstandige Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Officieel hebben de Amerikanen slechts acht militaire instructeurs en tien gevechtshelikopters naar Georgië gestuurd. In werkelijkheid ligt dat aantal volgens waarnemers ter plekke veel hoger en zou Washington van plan zijn om - na Afghanistan en de Filippijnen - in Georgië een zogeheten 'derde front' in de strijd tegen het moslimterrorisme op te richten.

Oproep

President Bush riep andere landen gisteren op het voorbeeld van Georgië te volgen en Amerikaanse troepen uit te nodigen voor contraterreur-trainingen. "Wij hopen dat ook andere staten ons te hulp roepen wanneer zij te maken krijgen met infiltratie van Al-Qaedacellen. Ik heb al eerder gezegd: dit wordt een oorlog op meerdere fronten", aldus de president.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x421, 33kb)
.
Hij verklaarde dat er formeel nog overeenstemming met Georgië moet worden bereikt, maar de chefs van staven van de VS-strijdkrachten hebben de plannen al in werking gezet. Binnen de regering-Bush worden de bezwaren van Russische zijde niet echt serieus genomen. "Dit is meer bedoeld voor binnenlandse consumptie", aldus een regeringsfunctionaris.

De verpauperde Kaukasusrepubliek is onder leiding van de bejaarde Georgische president Edouard Sjevardnadze al jaren bezig aan een internationaal politieke 'alleingang', tot grote woede en frustratie van Moskou. Zo flirt de regering in de hoofdstad Tbilisi openlijk met het NAVO-lidmaatschap. Het Kremlin, op zijn beurt, zegt dat Tbilisi oogluikend toelaat dat Tsjetsjeense moslimrebellen Georgisch grondgebied gebruiken als uitvalbasis voor militaire acties tegen Russische troepen in Tsjetsjenië.

Washington heeft al een legermacht in de voormalige Sovjetrepublieken Tadzjikistan, Oezbekistan en Kirgizië, tot voor kort een onmogelijk geachte situatie. Een permanente Amerikaanse militaire aanwezigheid in Georgië is voor het Russische leger ronduit onacceptabel. "Washington knabbelt steeds meer af van onze traditionele invloedssfeer", laat iemand van het Russische ministerie van Defensie in Moskou weten. "Dat is niet alleen ontoelaatbaar, maar ook gevaarlijk."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.