De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Lokale politiek
boycot Leefbaar
Rotterdam al

   
 

door Eric de Brouwer ROTTERDAM - De partij Leefbaar Rotterdam van lijsttrekker Pim Fortuyn wordt al in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart geboycot in de plaatselijke gemeenteraad. Gaf de fractie van de PvdA, de grootste Rotterdamse partij, eerder aan de deur voor Pim Fortuyn op de voorhand te zullen dichthouden, nu heeft ook het CDA verklaard per se niet met Leefbaar Rotterdam te willen samenwerken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 10kb)
Fortuyn (Foto: ANP)
PvdA en CDA, samen goed voor 21 van de 45 zetels in de Rotterdamse raad, geven hiermee aan dat Fortuyn met zijn Leefbaar Rotterdam wat hen betreft in geen geval een uitnodiging krijgt om gezamenlijk om de tafel te gaan voor de onderhandelingen over een nieuw te vormen college van B en W.

De lokale partijen zijn verbolgen over de uitspraak die de ex-lijsttrekker van Leefbaar Nederland deed om het artikel 1 (verbod op discriminatie) uit de Grondwet te willen schrappen. Ook het plan van Fortuyn om de 'gettovorming' in Rotterdam aan te pakken, wekt de ergernis van zijn collega-lijsttrekkers.

"Fortuyn heeft met zijn uitspraken voor grote onrust onder de Rotterdammers gezorgd", stelt CDA-lijsttrekker en huidig wethouder Sociale Zaken, Sjaak van der Tak. Hiermee schaart hij zich achter zijn PvdA-collega en wethouder van Onderwijs, Els Kuijper. Zij heeft gezegd "liever in de oppositie te willen zitten dan in een coalitie met het onbetrouwbare Leefbaar Rotterdam samen te werken".

Verdeeld

"Wij vinden het slecht dat Leefbaar Rotterdam wil gaan bepalen wie er al dan niet in de stad mogen wonen", aldus Van der Tak. "Hiermee wordt zeker niet bijgedragen aan ons streven om ruim 160 culturen met elkaar te laten samenleven. Rotterdam raakt er alleen maar door verdeeld."

Verder draagt het CDA onder meer aan dat geen van de in totaal twaalf personen op de kieslijst van Leefbaar Rotterdam bestuurlijke kwaliteiten of ervaring in een gemeenteraad zou hebben. "Een instabiele partij", vindt Van der Tak.

Leefbaar Rotterdam zei gisteravond in een eerste reactie "verbijsterd" te zijn over de houding van PvdA en CDA. Lijsttrekker Fortuyn liet via een woordvoerder weten dat zijn partij niemand zal uitsluiten als er over de vorming van een nieuw college moet worden gepraat.

"Met ons valt prima samen te werken", aldus Fortuyn. "Laten we echter eerst de verkiezingen maar eens afwachten. De kiezers moeten uiteindelijk beslissen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.