AMSTERDAM - Haar aanwezigheid is al bijzonder. Marathonschaatsen staat nog steeds niet op het olympisch programma. Maar haar flirt met de langebaan heeft Gretha Smit wel twee startplaatsen op de Winterspelen in Salt Lake City opgeleverd.
Haar 3000 meter op de derde dag van de Spelen was een opwarmer voor de vijf kilometer. De verwachtingen zijn hoog gespannen, maar ook al wordt het niks, de sportieve film van haar leven is straks klaar.
Het bedrijf Regiotop, van de tukker Herre Teeninga, volgt Smit en haar familie in de Amerikaanse stad. "Een integere documentaire. Die mogelijk pas na de Winterspelen in Turijn (2006) wordt afgesloten", aldus de sportliefhebber in hart en nieren. Smit is al maanden 'hot'. Een wedstrijdje op de ijsbaan in Groningen in november leidde uiteindelijk tot de grootste verrassing bij het olympisch kwalificatietoernooi, eind december in Heerenveen. Smit reed de vaderlandse vrouwentop naar huis en de hype was geboren. Iedereen moest wat van de schaatsster uit Rouveen. Vraaggesprekken, plaatje, haar aanwezigheid bij welke wedstrijd dan ook trok meer aandacht dan de prestaties die ze leverde.
In Salt Lake City wordt deze weken een documentaire gemaakt. "Toen ze op de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen niet met de hoofdprijzen meedeed, daalde de interesse. Toen werd het interessant om dit te gaan doen", zegt Teeninga. Met cameraman Arjan Ekster en verslaggeefster Carrie ten Napel wordt in de Amerikaanse stad alles rond Smit vastgelegd. Regisseur is Ronald Nijboer. Uitstapjes met de familie, gesprekjes met de schaatsster. "Op een nette manier. En wordt het echt wat, dan is de opbrengst voor Gretha."
Lastig was het werken zonder accreditatie. Een beperking. "Ook op relatieve afstand maak je een mooie documentaire. Als je geen accreditatie hebt, kom je noodgedwongen op plaatsen waar niemand anders komt. Dat maakt de documentaire alleen maar mooier."