AMSTERDAM - Een recordaantal afstuderenden en afgestudeerden mts-ers, hts-ers, heao-ers en academici bezochten gisteren de Nationale Carrièrebeurs. De haperende economie doet de starters op de arbeidsmarkt beseffen dat de banen niet langer voor het oprapen liggen. Ook de tijden van vette salarissen, grote leasebakken en mooie mobieltjes lijken voorbij.
Vorig jaar trok de Carrièrebeurs zo'n 10.000 bezoekers in twee dagen. Gisteren verdrongen ruim 8.000 afstuderenden en pas afgestudeerden zich -meestal strak in het pak- voor de diverse stands van hun potentiële werkgever. Voor vandaag verwacht de organisatie ongeveer dezelfde opkomst. Starters op de arbeidsmarkt realiseren zich dat actief zoeken noodzakelijk is. En terwijl het aantal werkzoekenden flink toenam, daalde het aantal op de beurs aanwezige bedrijven dat op zoek is naar jong talent. Van 160 bedrijven in 2001 tot 125 dit jaar. Meer vraag en minder aanbod dus.

|
Fietsfanaat minister Ver- meend opent samen met Daniëlle Overgaag de Carrièrebeurs . (Foto: Anko Stoffels)
|
Minister Willem Vermeend (Werkgelegenhied) erkent dat de arbeidsmarkt is veranderd: "Een tijdje terug lagen de werkgevers nog aan je voeten. Maar we hebben nu te maken met economische tegenwind en dit jaar neemt de werkloosheid toe. Je moet dus veel beter je best doen om aan een baan te komen."
Nu de internet-zeepbel uiteen is gespat, veel it-bedrijfjes zijn omgevallen en de economie sputtert, ervaren beginnende werknemers dat de bomen niet langer tot in de hemel groeien. Een 23-jarige student informatica aan de universiteit van Nijmegen merkt dat er weinig interesse is voor zijn afstudeerrichting. "Ik probeer een bedrijf te vinden waar ik mijn afstudeeropdracht kan doen, maar dat lukt niet echt. Van vrienden die al afgestudeerd zijn hoor ik steeds hetzelfde. Geen passende vacatures of helemaal geen vacatures."
Het wekt dan ook nauwelijks verbazing dat de it-bedrijven in de minderheid zijn op de beursvloer van de Rai. Opvallend is wel het aantal accountants- en consultancybedrijven. Dat het imago van deze beroepsgroep na het Enron-schandaal een flinke deuk heeft opgelopen, schijnt de meeste studenten niet te deren. De stands trekken veel volk.
De tijd dat een werknemer een eisenpakket op tafel kon leggen en dat zonder commentaar ingewilligd zag worden, is voorbij.
Pauline van der Meer is trendwatcher bij De Bock & Dekker. Zij houdt onder andere de arbeidsmarkt nauwlettend in de gaten. "Starters kunnen hun contractbesprekingen lang niet meer zo hard spelen. Werknemers krijgen geen hoog salaris, een grote lease-auto, een mobieltje én een laptop meer."
Toch is het niet alleen maar kommer en kwel voor de pas afgestudeerden. Zo laat bestuursvoorzitter Ben van der Veer van accountant KPMG laat weten altijd op zoek te zijn naar jong talent. "Dit jaar hebben we zeker 100 tot 150 nieuwe werknemers nodig", vertelt de lange topman.
Ook ABN Amro heeft, ondanks het schrappen van ruim 6000 banen, behoefte aan nieuw personeel. "We zitten in een transformatie van laagwaardig naar hoogwaardig personeel", legt bestuursvoorzitter Rijkman Groenink uit. Vandaar dat we ook flink aan het werven zijn op de beurs."
Beide topmannen benadrukken dat het belangrijk is je te verdiepen in een bedrijf voor je gaat solliciteren. Groenink legt uit waarom: "Je moet een bedrijf kiezen dat je leuk vindt. Dat kan pas als je weet waar een bedrijf voor staat. Alleen carrièrehazen kiezen louter voor een functie, daar heb je niets aan."