De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vijf jaar voor 'hoofd Europa' van Al-Qaeda

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - In Milaan is gisteren een Tunesiër, die het hoofd zou zijn van de Europese tak van Al-Qaeda, veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Drie andere Tunesiërs werden ook veroordeeld tot celstraffen van vier tot vijf jaar. Het is de eerste rechtszaak tegen Al-Qaedaleden in Europa.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Essid Sami Ben Khemais ...Tunesiër... (Foto: AP)
De vier zijn veroordeeld wegens lidmaatschap van een criminele organisatie en het proberen te verkrijgen van wapens, explosieven en gevaarlijke chemicaliën. Ook zouden ze hebben gehandeld in vervalste reisdocumenten en zouden ze betrokken zijn geweest bij illegale immigratie in Italië. Ze konden niet worden aangeklaagd voor terrorisme.

De Italiaanse politie veronderstelt dat hoofdverdachte Essid Sami Ben Khemais door Osama bin Laden naar Europa is gestuurd om leiding te geven aan terroristische operaties op het continent.

Ben Khemais, ook bekend onder de naam 'de Sabel', stelde tijdens z'n proces onschuldig te zijn en zei dat een belijdend moslim "nog geen terrorist hoeft te zijn". De arrestatie van de vier in april en oktober vorig jaar maakte deel uit van een gezamenlijke Italiaans/Duitse operatie. In Italië alleen al zitten ruim twintig vermeende Al-Qaedaleden vast.

In hun geboorteland werden de 33-jarige Ben Khemais en twee andere Tunesiërs vorige maand al bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel wegens terroristische activiteiten. Tunesië heeft overigens niet om hun uitlevering gevraagd.

Vals

Het viertal zou niet betrokken zijn geweest bij de voorbereidingen van de terroristische aanslagen in de VS van 11 september, maar ze zouden wel valse documenten aan Al-Qaedaleden hebben verschaft.

"Het is het eerste vonnis in Europa na 11 september van een groepering die verbonden is aan het internationale islamitische front", aldus de tevreden openbaar aanklager Stefano Dambruoso na afloop. De advocaat Gianluca Maris denkt er anders over: "Dit is geen veroordeling van terrorisme, op dat punt ben ik tevreden." Maris toonde zich tevreden over het verloop van het proces dat volgens hem eerlijk is verlopen. Hij zei eerst bevreesd te zijn geweest voor een oneerlijk proces vanwege "het moeilijke klimaat" na 11 september. De advocaat gaat wel in hoger beroep tegen het vonnis.

Ben Khemais en de drie andere Tunesiërs zijn veroordeeld in een speciale 'snelle' rechtszaak waarvoor ze zelf kozen. Voor een dergelijke, niet openbare, rechtszaak is minder bewijs nodig van de openbare aanklagers. De veroordeelden krijgen wel al gauw eenderde minder straf voor hetzelfde vergrijp dan bij een normale rechtszaak.

In Spanje loopt nog een onderzoek naar Ben Khemais in verband met mogelijke banden die hij had met vliegtuigkaper Mohammed Atta, de piloot die zijn vliegtuig op 11 september als eerste in een WTC-toren boorde.

De veroordeling van de vier komt enkele dagen nadat de Romeinse politie vier Marrokanen arresteerde die kaarten van het waterleidingnet van de Amerikaanse ambassade bij zich droegen. Zij zouden het leidingwater hebben willen vervuilen met cyanide.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.