door Eric van Staten AMSTERDAM - Enkele tientallen Nederlanders die onlangs door de Belastingdienst zijn benaderd over verzwegen buitenlandse tegoeden hebben de Krediet Bank Luxemburg (KBLux) aansprakelijk gesteld voor schending van het bankgeheim. Tevens willen zij van het ministerie van Financiën weten hoe men in het bezit van de vertrouwelijke informatie is gekomen.
Al enkele maanden maakt de fiscus jacht op Nederlanders die grote vermogens illegaal in het buitenland hebben geparkeerd. Daarbij wordt vermoedelijk gebruik gemaakt van vertrouwelijke informatie, zoals bankrekeningnummers en saldi, die door ex-werknemers van de KBLux zijn gestolen en doorgespeeld naar de Belgische en vervolgens naar de Nederlandse fiscus.
Enkele honderden landgenoten hebben inmiddels een brief van de Belastingdienst ontvangen waarin vermoedens over buitenlandse spaartegoeden worden geuit. Een groot aantal van hen heeft al een aanslag ontvangen.
Navordering
Volgens de Amsterdamse raadsman mr. L. Lalji, die samen met zijn collega mr. S. Bharatsingh een grote groep betrokkenen vertegenwoordigt, kan het invullen van de door de Belastingdienst gewenste verklaring over buitenlandse tegoeden tot gevolg hebben dat er met terugwerkende kracht, tot twaalf jaar geleden, een navorderingsaanslag inkomsten- en vermogensbelasting kan worden opgelegd over genoten rente en het vermogen. Plus eventueel een boete die kan oplopen tot 100 procent.
Namens zijn cliënten heeft mr. Lalji inmiddels de KBLux aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van het uitlekken van de vertrouwelijke informatie. Door een ordinair arbeidsconflict heeft de KBL haar eigen bankgeheim geschonden en zijn veel Nederlanders in een lastig pakket gekomen, aldus de raadsman. |