GILZE EN RIJEN - Na Tiel en Vught is ook de gemeente Gilze en Rijen in ernstige verlegenheid gebracht door jarenlange wantoestanden rond het Van der Valk-hotel.
Uit het dossier dat de Brabantse burgemeester en zijn wethouders in twee dagen tijd lieten samenstellen over de relatie met het Toekan-concern, blijkt dat er van alles mis was met het filiaal. Tot op de dag van vandaag is het de gemeente niet duidelijk of Van der Valk over alle vereiste vergunningen beschikt voor de bestaande bouw en hoe het zit met de brandveiligheid.
De gemeente concludeert uit de stukken er alles aan te hebben gedaan om Van der Valk tijdens en na de bouw op het juiste spoor te brengen en te houden. "Vanaf de start met de vergunningverlening in 1973 is sprake van herhaalde conflicten over toegepaste materialen en bouwtechnieken. De gemeente heeft in die periode zeer intensief gecontroleerd. Uiteindelijk is de bouw driemaal stilgelegd.''
"Duidelijk is ook'', vervolgt het rapport, "dat de gemeente voortdurend achter de feiten aan heeft moeten hollen omdat Van der Valk zich niet hield aan afspraken en voorschriften en bouwde zonder vergunning.''
Opmerkelijk is dat de gemeente geen flauw idee heeft of het hotel aan de eisen van brandveiligheid voldoet. "De laatste rapportage van de regionale brandweer dateert van 15 juni 1992, maar niet duidelijk is uit het archief op te maken wat daarmee is gebeurd.''
De gemeente Vught erkende eerder jarenlang 'laks' te zijn geweest met de bouwvergunningen en brandveiligheidsvoorschriften in het Van der Valk-motel in die gemeente. Talrijke malen was al begonnen met bouwen of verbouwen voordat er een bouwvergunning was afgegeven. Samen met Vught en met Maasdonk laat Gilze en Rijen een onderzoek uitvoeren naar de bouwkundige staat van de panden op de gemeentegronden.
Hoewel er volgens de Gilzer burgemeester R. Roep veel fout is bij Van der Valk en niet duidelijk is of er sprake is van veiligheid of onveiligheid, blijft het filiaal voor en tijdens dat onderzoek gewoon open. "Er is namelijk niet geconstateerd dat er sprake is van een onveilige situatie. Mocht dat wel zo zijn, dan schrijven we Van der Valk aan'', argumenteerde Roep.
Woorvoerder Ad van der Valk zegt "hoogst verbaasd" te zijn over de bevindingen van Gilze en Rijen. "Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente stelt dat zij ons achter de vodden hebben gezeten. Ik heb zojuist nog contact gehad met de burgemeester en die heeft me daarover niets verteld. De bouw en verbouwingen zijn altijd in goede harmonie met Gilze uitgevoerd, zoals dat hoort. Wij hebben dagelijks met overheidsinstanties overleg over dit soort zaken. Elk jaar lopen we samen met de gemeente en de brandweer alle ruimten na. Als er iets veilig is, dan is dat wel het hotel in Gilze en Rijen. Alle materialen zijn tot uitentreuren getest."
Van der Valk stuurt onderzoeksbureau Arcadis erop uit om naast Tiel ook de bouwconstructies van de motels in Nuland, Gilze-Rijen, Vught, Leusden en Zuidbroek te onderzoeken. Deze motels maken deel uit van dezelfde holding waaronder Tiel ressorteert.