De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  'Amerikanen zijn
gek op lijstjes'

   
 

SALT LAKE CITY - Amerikanen zijn gek op cijfers. Ook op de Winterspelen in Salt Lake City is er geen ontkomen aan. Zo eten inwoners in Utah de meeste marshmallows, evenals er in de mormonenstaat de meeste liters ketchup per hoofd van de bevolking worden genuttigd. En voor wie het echt interesseert: Renate Groenewold, zilveren medaillewinnaar op de 3000 meter, is de langste vrouw van het deelnemersveld.

"Facts and figures, voor een getallenmens zoals ik is het hier een paradijs", vertelt schaatsstatisticus Johan van den Heuvel. De Eindhovenaar, in het dagelijks leven boekhouder en belastingadviseur, houdt al 35 jaar alle doorkomst- en eindtijden van de schaatsers bij. Wat begonnen is als een uit de hand gelopen hobby, is in het winterseizoen inmiddels uitgegroeid tot een welhaast volwaardige baan.

In Salt Lake City werkt Van den Heuvel voor het Amerikaanse televisiestation NBC, waar hij commentator en tevens oud-schaatser Dan Jansen van de meest bizarre cijfers voorziet. "Bij de gouden race van Gerard van Velde heb ik direct doorgegeven dat zijn eerste volledige rondje (24,76) de snelste ooit gereden was. Dat vinden die Amerikanen fantastisch. ", zegt hij lachend, terwijl hij de laatste hand legt aan de ontwikkeling van het wereldrecord op de 1500 meter heren.

"Sinds de Winterspelen van Albertville (1992) werk ik in Amerikaanse dienst", glimt Van den Heuvel. Voor iedere wedstrijd stelt hij lijstjes samen, variërend van de beste seizoentijden tot alle persoonlijke records op die afstand. "De Amerikanen zijn er gek op, omdat ze van tevoren precies kunnen zien wie de kanshebbers zijn", vervolgt de Nederlander, die de Amerikaanse regie vier jaar terug in Nagano voor een blunder behoedde.

"Zij zenden alleen de ritten uit van de kanshebbers en wilden de gouden rit van Ids Postma op de 1000 meter schrappen. Hij zat namelijk ruim één seconde boven de persoonlijke records van de kanshebbers. Ik heb hen toen uitgelegd dat de favorieten hun tijd hadden neergezet in Calgary, terwijl het persoonlijk record van Ids in Heerenveen was geklokt. Ik heb toen gezegd: haal maar een seconde van die 1.11,64 af, want het ijs in Calgary is immers veel sneller. De rit werd alsnog uitgezonden en Ids won goud door precies een seconde van zijn persoonlijk record af te knabbelen. Die yanks vonden dat fantastisch. De high-fives vlogen in het rond."

De rit van Van Velde is volgens Van den Heuvel, die in die tien jaar als statisticus toch al het nodige heeft meegemaakt, verreweg het mooiste schaatsmoment. "Gerard reed 1.07,18 en benadert daarmee de perfecte race. Die bestaat uit de snelste opening (16,09) gecombineerd met de snelste eerste ronde (24,76) en de snelste slotronde (26,00) en je komt uit op een tijd van 1.06,76. Ik denk dat dit wereldrecord wel eens heel lang stand kan gaan houden."

"Ik noem het nog steeds een hobby, want als je dit voor je werk moet doen, dan red je het niet." Over werk gesproken, hoe combineert Van den Heuvel zijn 'bijbaantje' met zijn dagelijkse werkzaamheden als belastingadviseur? "Dat is inderdaad een probleem. Als het schaatsseizoen voorbij is, moet ik gaan werken als een gek, want juist nu is de drukste periode als het gaat om belastingaangiftes. Maar ik heb voor al mijn cliënten uitstel weten te regelen tot juli. De Winterspelen gaan mooi voor..."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.