De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Technologie zwak

Van een onzer redacteuren

   
 

NEW YORK - De technologiefondsen waren gisteren weer de gebeten hond op de Amerikaanse beurs. Over een breed front moesten de noteringen terug, wat tot een forse daling van de indexen leidde. De Dow Jones-index, die aanvankelijk nog royaal boven de 10.000-grens had genoteerd (10.029), sloot met een verlies van per saldo 106,49 punten op 9834,68. De Nasdaq moest 59,23 punten (3,3%) terug naar 1716,34.

Beleggers beginnen volgens handelaren kennelijk te beseffen dat het herstel bij de technologiebedrijven dit jaar nog maar beperkt zal zijn. Dat leidt tot snel winstnemen, wat forse koersschommelingen veroorzaakt.

Telecomconcern BellSouth heeft de prognoses voor het lopende boekjaar verlaagd. Exclusief wisselkoerseffecten wordt nu gerekend op een stijging van de operationele winst per aandeel van 3 à 5%. Het concern zegt last te hebben van valutaschommelingen het verslechterde economisch klimaat in landen als Argentinië en Venezuela. De koers van het aandeel zakte $2,50 tot $37,95.

Chipproducent Intel leverde $1,96 in op $29,48. Dit na een negatieve bijstelling door Bank of America van de winstverwachtingen. De analisten houden weliswaar hun advies voor Intel nog op 'kopen', niet iedere belegger bleek daardoor overtuigd.

Een ander techfonds dat terug moest was Ciena. Deze fabrikant van glasvezelapparatuur leed het afgelopen kwartaal het grootste pro forma verlies uit zijn geschiedenis. Het verlies van $56,7 miljoen (exclusief baten en lasten) was weliswaar toch nog kleiner dan gevreesd, het slot lag $1,01 lager op $7,60.

Aan het economische front waren gisteren de nodige cijfers. Zo kwam het handelstekort van de VS in december uit op $25,3 miljard, dat was $3,2 miljard minder dan het (herziene) tekort over de maand november.

Het vertrouwen in de Amerikaanse economie neemt toe, getuige de stijging van de index van leading indicators in januari. Deze ging met 0,6% omhoog, wat vrijwel overeenkwam met de toename van 0,4-0,7% waarop analisten hadden gerekend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.