De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Elsevier rekent dit jaar niet
op herstel advertentiemarkt

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Reed Elsevier staat weer helemaal op de rails. De voormalige lieveling van de Amsterdamse effectenbeurs is na enkele mindere jaren er in 2001 voor het eerst weer in geslaagd de winst per aandeel (vóór afschrijving van goodwill en buitengewone posten) met 10% te laten groeien. Bestuursvoorzitter Crispin Davis verwacht dat de winst per aandeel in 2002 en de jaren daarna eveneens met minimaal 10% zal stijgen.

"Dubbelcijferige groei van de winst per aandeel is een voortgaande doelstelling van Reed Elsevier, jaar op jaar op jaar", zei Davis gisteren in het Londense Lincoln Centre tijdens een toelichting op de jaarcijfers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (500x507, 47kb)

Het Brits-Nederlandse uitgeverijconcern voldeed aan de verwachting van financiële analisten door in 2001 de winst per aandeel tegen constante valutakoersen met 10% te laten stijgen naar €0,64. De miljardenovername van de Amerikaanse uitgever Harcourt droeg voor ongeveer de helft bij aan de winstgroei van Reed Elsevier.

De divisie Vakinformatie was het enige onderdeel van Reed Elsevier dat in 2001 veel last had van de afzwakkende economische groei in de Verenigde Staten en Europa. Doordat de vaktijdschriften van Reed Elsevier minder advertenties verkochten, zakte de omzet van deze divisie met 5%. De daling van het bedrijfsresultaat bleef beperkt tot 8%. Het schrappen van circa 750 banen, voornamelijk in de VS, en de goed presterende vakbeurzen van Reed Elsevier hielden de schade beperkt bij de divisie Vakinformatie.

Davis houdt er rekening mee dat de advertentiemarkt dit jaar niet zal aantrekken. "Op dit moment zien we geen verdere verslechtering", zei hij. "Maar in de budgetten voor dit jaar zijn we ervan uitgegaan dat de markt niet zal groeien. De omzet van de divisie Vakinformatie zou daarom iets kunnen dalen. Maar door de agressieve kostenbesparing die we het afgelopen jaar hebben doorgevoerd, zal de marge op peil blijven."

Hij was gisteren vooral te spreken over het marktaandeel dat LexisNexis, de juridische databank van Reed Elsevier, vorig jaar won ten opzichte van de grote concurrent Westlaw, onderdeel van de Canadese uitgever Thomson. Daardoor zag de juridische divisie zowel de omzet als de winstmarge behoorlijk verbeteren. "LexisNexis heeft de afgelopen jaren slechter gepresteerd dan het marktgemiddelde", zei Davis. "Het investeringsprogramma waarmee we in 2000 zijn begonnen, begint nu zijn vruchten af te werpen. Ik verwacht dan ook dat de marges van de juridische divisie verder zullen verbeteren."

De overige twee divisies van Reed Elsevier, Wetenschap en Onderwijs, zagen vorig jaar hun omzet fors groeien door de overname van Harcourt. Door de acquisitie werd het concern op het gebied van medische uitgaven plotseling één van de grootste spelers ter wereld. De divisie Onderwijs werd met de aankoop van de Harcourt-activiteiten meer dan verdubbeld.

Door de voorspoedige ontwikkelingen steeg de winst (vóór belasting, afschrijving van goodwill en buitengewone lasten) van Reed Elsevier vorig jaar met 21% naar €1,365 miljard. Vanwege een omvangrijke som goodwill die de onderneming moest betalen voor overnames, bleef de nettowinst beperkt tot €202 miljoen. Dat was echter bijna vier keer meer winst dan in 2000.

Reed Elsevier heeft besloten na de overname van Harcourt nog slechts vier merknamen te voeren. Alle wetenschappelijke publicaties worden voortaan onder de naam Elsevier Science op de markt gebracht. De educatieve uitgaven dragen de merknaam Harcourt. LexisNexis is de naam voor de juridische publicaties. En de vakinformatie zal verschijnen onder het merk Reed Business.

Ook wil Davis de aandeelhoudersvergaderingen van Reed Elsevier in april toestemming vragen om de namen van de drie vennootschappen waaruit het uitgeverijconcern bestaat (Reed International PLC, Elsevier NV en Reed Elsevier plc.), te veranderen in respectievelijk Reed Elsevier PLC, Reed Elsevier NV en Reed Elsevier Group plc. "Het vergroot onze naamsbekendheid en klinkt ook een stuk logischer", lichtte hij toe.

Davis vindt het echter nog geen tijd voor één aandeel Reed Elsevier in plaats van de twee soorten aandelen Reed (genoteerd in Londen) en Elsevier (genoteerd in Amsterdam) die de uitgever sinds de fusie in 1992 kent. Volgens hem zou dat veel juridische rompslomp met zich kunnen meebrengen. "Het creëren van één aandeel staat wel op onze agenda voor de middellange tot de lange termijn. Maar het is zeker geen prioriteit voor de korte termijn. Op dit moment zijn er andere zaken die urgenter zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.