De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Sjaron eist
ontwapening Palestijnen

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - In wat het best omschreven kan worden als een 'peptalk' heeft de Israëlische premier Ariel Sjaron gisteravond voor de Israëlische tv zijn volk opgeroepen de eenheid te bewaren en zijn belofte herhaald dat hij het Palestijnse terrorisme de baas zal worden. Van nieuwe ideeën of een grote doorbraak die een kans biedt op een vredesregeling met de Palestijnen lijkt geen sprake.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Sjaron (Foto: AP)
Het meest concrete plan is dat Israël bufferzones gaat instellen langs de grens met de Palestijnse gebieden. Vanwege het gebrek aan nieuwe vredesinitiatieven zal links Israël nauwelijks tevreden zijn met de speech van de premier, maar ook rechts zal hebben zitten tandenknarsen. Ariel Sjaron zegt niets te willen weten van een totale oorlog tegen de Palestijnen.

Tot elke prijs

Sjaron probeert nog steeds te zoeken naar een staakt-het-vuren met de Palestijnen. De oud-generaal blijft echter bij zijn standpunt dat hij voor een vredesregeling de veiligheid van Israël niet in gevaar zal brengen. Onder vuur wordt niet onderhandeld en de oorlog tegen het Palestijnse 'terrorisme' moet volgens Sjaron tot elke prijs gewonnen worden.

Daarom eist hij een totale ontwapening van de Palestijnen voordat hij bereid is om te praten over nieuwe grenzen tussen beide kemphanen. Dat lijkt een bijna onmogelijke eis voor de Palestijnen die zichzelf als slachtoffer beschouwen van een militair oppermachtige onderdrukker.

De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat toonde zich ,,teleurgesteld" over de toespraak van Sjaron. ,,Ik ben veel banger dan een half uur geleden. Sjaron wil de stem van de vrede van Israël het zwijgen opleggen."

De Palestijnen hadden vooraf enige hoop dat de arrestaties gisteren van de verdachten van de moord op de Israëlische minister van Toerisme, Rehavam Zeevi, Sjaron tot een wat mildere toon hadden kunnen verleiden.

De uiterst rechtse Zeevi werd vorig jaar oktober in een hotel in Oost-Jeruzalem vermoord. Israël heeft altijd gezegd dat het de Palestijnse leider Jasser Arafat pas weer toestaat te reizen als de moordenaars van Zeevi zijn opgepakt. Een woordvoerder van Sjaron, Raanan Gissin, zei dat Israël de aanhoudingen onderzoekt. Als het inderdaad om de moordenaars van Zeevi gaat mag Arafat Ramallah verlaten, nu zit hij er nog vastgepind met Israëlische tanks praktisch op de drempel van zijn kwartier.

De toespraak van Sjaron kwam na harde Israëlische acties in de Westoever en de Gazastrook. De Palestijnen meldden ten minste negen doden. Een dag eerder was het dodental al 18, het hoogste aantal Palestijnse slachtoffers op één dag sinds de start van de Al-Aksa Intifada. Bij de Israëlische aanvallen trokken voor het eerst Israëlische tanks en troepen Gazastad binnen. Daarbij werd het gebouw van de Palestijnse tv en radio ingenomen en deels opgeblazen. Al eerder in het conflict gebeurde dit met een Palestijns omroepcentrum in Ramallah.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.