AMSTERDAM - De strijdkrachten van Colombia hebben op last van president Andres Pastrana een grootschalig offensief ontketend om de guerrilla's van het Revolutionaire Leger (FARC) te verdrijven uit het jungle- en savannegebied dat hen eerder was toegewezen.
|
Pastrana (Foto: EPA)
|
De luchtmacht voerde gisteren van de basis Apiay ruim 300 aanvalsvluchten uit op de ongeveer 80 FARC-stellingen in de zone en liet hierbij zeker tien ton aan bommen neerdalen. De luchtaanvallen moeten de weg vrijmaken voor een offensief door inmiddels gemobiliseerde eenheden van de landmacht.
Het oplaaien van de reeds 38 jaar oude burgeroorlog volgt op de kaping door FARC-guerrilla's van een klein passagiersvliegtuig op woensdagochtend met 30 inzittenden, onder wie senator Jorge Gechem die het vredescomité van het Hogerhuis voorzit. Na landing op een verlaten stuk snelweg ten zuiden van de hoofdstad Bogota lieten de kapers alle passagiers en bemanningsleden gaan, behalve de senator voor wiens vrijlating de guerrilla's losgeld willen eisen. Het FARC houdt ook nog vier andere parlementsleden vast.
President Pastrana noemde de ontvoering van senator Gechem "een dolkstoot in de rug van het vredesproces" en beschuldigde FARC-aanvoerder Manuel Marulanda er van willens en wetens het al drie jaar stroef verlopende vredesproces te torpederen. "U heeft opnieuw misbruik gemaakt van mijn vertrouwen. En nu is de maat vol", aldus een hevig verontwaardigde Pastrana.
Pastrana gaf de guerrilla's vier uur de tijd om de zone ter grote van Zwitserland, die zij bij aanvang van de vredesbesprekingen kregen toegewezen, te ontruimen. "Ik heb thans besloten de dialoog met het FARC af te breken en de herovering te gelasten van het aan deze beweging toegekende gebied", aldus de woedende Pastrana, die de vliegtuigkaping een "terroristische daad" noemde waartegen zijn regering op basis van "internationale afspraken" moet optreden. De Europese Commissie steunt het besluit van Pastrana om de besprekingen met de marxistische rebellen te staken.
FARC-zegsman Raúl Reyes verklaarde gisteren geen enkele weet te hebben van de kaping en zinspeelde erop dat deze mogelijk het werk kan zijn geweest van een "losgeslagen guerrillacommandant". Het persbureau Anncol van de guerrillabeweging schreef de beëindiging van het vredesoverleg toe aan de "bloeddorstige oligarchie" en verzekerde dat het FARC zal blijven vechten voor "een vrede met sociale gerechtigheid".
Colombia's lange burgeroorlog heeft de afgelopen tien jaar aan minstens 40.000 mensen het leven gekost. Het FARC financiert zijn strijd met het losgeld van ontvoeringen en 'revolutionaire heffingen' op de teelt, verwerking en handel van verdovende middelen.