De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Loterij voor pechvogels
   
 

UGCHELEN - Een loterij waarvan de opbrengst naar mensen gaat die zorg nodig hebben. Het klinkt raar, als je bedenkt dat in 2002 ruim 40 miljard euro in de Nederlandse gezondheidszorg omgaat. Maar De Zorgloterij, die aanstaande maandag begint, gaat niet de wachtlijsten, het personeelstekort of andere euvels aanpakken. "We gaan niet investeren in de reguliere zorg. De pechvogels, daar zijn wij voor."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x550, 53kb)
Harry van der Weijden.
Een jaar of tien geleden dreigde Harry van der Weijden aan darmkanker te sterven. Als door een wonder overleefde hij de vreselijke ziekte. Tijdens zijn verblijf in verschillende ziekenhuizen zag hij mensen die hulp nodig hadden en het niet kregen. Toen is het idee voor een zorgloterij geboren waarbij mensen loten kunnen kopen waarmee ze geldprijzen kunnen winnen. De opbrengst gaat naar diverse doelen in de zorg.

Bouwwereld

Afkomstig uit de bouwwereld kan Van der Weijden het best als een netwerkspecialist worden bestempeld. Tot zijn kennissen- en vriendenkring rekent hij politici, chirurgen, hoogleraren, ziekenhuisdirecteuren en zakenmensen. Een gemengd gezelschap dat hij heeft ingezet voor de realisatie van De Zorgloterij.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x245, 20kb)
Harry van der Weijden.
Zo stelde Nederlands bekendste makelaar Harry Mens hem bijvoorbeeld voor aan televisieproducent John de Mol. Die was enthousiast en besloot te helpen. Hij bedacht de Goed Geld Show, die De Zorgloterij van het nodige entertainment moet voorzien. Peter Jan Rens werd als presentator gestrikt en zanger Koos Alberts, CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende, VVD-corryfee Hans Wiegel en burgemeester van Amsterdam Job Cohen zullen samen met andere bekende Nederlanders de trekkingen verrichten.

Van der Weijden hoopt voor zo'n kleine 39 miljoen euro aan loten te verkopen. Zestig procent daarvan, ruim 23 miljoen euro, is bestemd voor diverse projecten in de gezondheidszorg. "Een kwart gaat naar een project voor mensen die een beroerte hebben gehad", legt de initiatiefnemer uit. "Door de intensieve begeleiding die bij dit project hoort, kunnen veel klachten worden voorkomen, herstellen deze mensen sneller en hoeven ze minder lang in het ziekenhuis te liggen."

Een commissie binnen de Zorgloterij bepaalt waar de resterende 18 miljoen euro naar toe gaan. Inmiddels heeft de organisatie al duizenden aanvragen binnen.

"Er is eenvoudigweg te veel bureaucratie in onze gezondheidszorg", verklaart Van der Weijden de vele verzoeken. "Mensen die hulp nodig hebben, moeten zich door een enorme papierberg worstelen en vervolgens soms jaren wachten. De Zorgloterij werkt met korte lijnen en concrete projecten. Binnen een paar weken heeft de aanvrager wat hij of zij wil."

Voorbeelden

Moeiteloos somt de voorzitter een aantal voorbeelden op. Van een invalide die een auto wil waar een rolstoel in kan tot de verbouwing van een huis zodat een gehandicapte moeder bij haar zoon in kan wonen. Van een project voor multiple-sclerose-patiënten tot plastische chirurgie voor een misvormd meisje.

De politiek laat zich gematigd positief uit over De Zorgloterij. Minister Borst (Volksgezondheid) vindt de zorgloterij een "sympathiek initiatief".

VVD-kamerlid Van den Doel zegt dat het "absolute onzin" is dat de zorgloterij het falende zorgbeleid van paars moet goedmaken, zoals sceptici zeggen. D66-vicefractievoorzitter Bakker denkt er ook zo over. "Er gaat ruim 40 miljard euro om in de zorg, daar komt een paar miljoen bij door een loterij, dus dat is maar een schijntje. Bovendien geven andere goede-doelenloterijen ook al sinds jaar en dag geld aan speciale zorgprojecten.

Het CDA-kamerlid Buijs vreest dat de zorgloterij zal leiden tot meer gokverslaving. "De titel spreekt natuurlijk iedereen aan. Maar ik ben bang dat het bestrijden van gokverslaving niet een van de doelen van de zorgloterij is", aldus Buijs.

Commercie

Zoals bij elke loterij speelt ook bij de Zorgloterij de commercie een rol. Van der Weijden heeft daar geen enkel probleem mee. "Als een Italiaanse autoproducent mij een auto waar een rolstoel in kan voor niets wil leveren, dan zeg ik wel toe dat die wagen mooi in beeld komt. Waarom niet, daar is die invalide toch mee geholpen? Het gaat om de pechvogels, als die maar worden geholpen."

Voor meer informatie: zie www.zorgloterij.nl



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.