De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  D66: Wao kan
veel goedkoper

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De wao kan jaarlijks 450 miljoen euro goedkoper en de instroom van het aantal arbeidsongeschikten kan per jaar met 20.000 dalen. Dit blijkt uit het gisteren gepresenteerde wao-plan van regeringspartij D66, dat op een aantal cruciale punten afwijkt van het akkoord van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Het Centraal Planbureau heeft de D66-voorstellen doorgerekend en concludeert dat de forse besparing inderdaad haalbaar is, terwijl het SER-voorstel alleen maar geld kost.

D66 wil net als de VVD de wao-uitkering voor volledig arbeidsongeschikten de komende twee jaar nog niet verhogen. Dit mag pas als de instroom "drastisch" wordt beperkt. Ook moeten de werkgeversboetes voor bedrijven met veel wao'ers (pemba) nog zeker drie jaar in stand blijven.

Als reïntegratiebedrijven daarnaast worden verplicht om 7,5 procent van het aantal vacatures met gedeeltelijk wao'ers te vullen en het zittende bestand wao'ers iedere drie jaar aan een strenge keuring wordt onderworpen, dan levert dit alles veel geld op.

De kleinste regeringspartij houdt net als de SER vast aan de scheiding tussen 'echte' arbeidsongeschikten (80 tot 100%) en zieke werknemers die nog wel iets kunnen. Die laatste groep moet door de werkgever in loondienst worden gehouden; het eerste jaar tegen het volledige salaris, het jaar daarna tegen 70 procent.

Verboden

Het bovenwettelijk aanvullen van het ziektegeld wordt als het aan D66 ligt verboden. Bedrijven die dat toch doen, moeten worden gestraft en cao's die de volledige loondoorbetaling bij ziekte regelen, worden niet langer algemeen verbindend verklaard.

D66-fractievoorzitter De Graaf, die met zijn plan dichtbij de voorstellen van de VVD komt, nam echter uitdrukkelijk afstand van het voorstel van de liberalen om de wao alleen nog maar toe te kennen aan werknemers die vijf jaar of langer aan het werk zijn, de zogeheten referte-eis die nu van toepassing is in de ww.

"De VVD heeft wel sterke voorstellen, maar ze zijn weinig sociaal, met name de referte-eis. Verder wekt de VVD de suggestie dat ze psychisch arbeidsongeschikten geen wao willen geven", aldus De Graaf, die ook PvdA, GroenLinks en CDA een veeg uit de pan gaf.De D66-leider benadrukte dat het zijn partij echt niet alleen om het geld te doen is. "Die besparing is geen doel op zichzelf. Het wao-probleem is in de eerste plaats een sociaal probleem."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.