De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bypass-ingreep bij
vrouw vaker dodelijk

   
 

door Ina Eggink AMSTERDAM - Vrouwen jonger dan vijftig jaar hebben drie keer zo veel kans om te overlijden tijdens een bypassoperatie dan mannen van dezelfde leeftijd. In de leeftijdsgroep van 50 tot 60 jaar loopt het extra risico terug tot twee keer.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Emory Universiteit in Atlanta. De wetenschappers hebben 51.187 patiëntendossiers van het Nationale Cardiovasculaire Netwerk onder de loep genomen.

Tijdens een bypassoperatie wordt een omleiding aangelegd langs vernauwde gedeelten van de kransslagader. De operatie is noodzakelijk als de slagader die het hart van zuurstof en bloed voorziet, nauwer wordt of zelfs volledig verstopt raakt. Hierdoor kan een hartinfarct ontstaan. In Nederland ondergaan jaarlijks zo'n 15.000 mensen een dergelijke operatie.

Uit de Amerikaanse studie komt naar voren dat van de groep vrouwen jonger dan vijftig jaar, 3,4 procent sterft tijdens of vlak na de ingreep. Bij mannen is dat percentage 1,1. Bij vrouwen tussen de 50 en 60 jaar oud is de sterftekans 2,6 procent tegenover 1,1 procent bij de mannen.

De onderzoekers gingen er in eerste instantie vanuit dat onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes mellitus (suikerziekte) of nierproblemen, de oorzaak waren van de hogere sterfte onder vrouwen. "Uit de analyse komt echter naar voren dat deze gezondheidsproblemen slechts voor dertig procent het hogere risico van de sterfte veroorzaken", aldus onderzoeksleider Viola Vaccarino.

Ze noemt het bovendien opmerkelijk dat de vrouwen zelfs minder ernstige hartproblemen hadden dan de mannen. "De conditie van het hart en de aderen waren bij de vrouwen beter dan bij mannelijke patiënten. Ook hadden de vrouwen minder vaak al eerder een hartinfarct doorgemaakt."

Het Amerikaanse team van cardiologen uit Atlanta dringt aan op verder onderzoek om meer zicht te krijgen op de oorzaken. "We moeten daarbij met name kijken naar de groep van jonge vrouwen."

De Nederlandse Hartstichting laat desgevraagd weten dat in Nederland geen onderzoek is gedaan naar sterfterisico onder vrouwen na een bypassoperatie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.