De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Lof VS voor fregat

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Amerikanen zijn lyrisch over de nieuwe trots van de Koninklijke Marine, het fregat de Zeven Provinciën, dat gisteren zijn eerste vaart onder de marinevlag maakte. "Dit schip ligt qua ontwerp en efficiëntie ver voor op schepen van andere landen, inclusief die van de Verenigde Staten", zei de Amerikaanse ex-minister van marine onder president Clinton, Richard Danzig.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 21kb)
Vice-admiraal Van Duyvendijk (rechts) leidt de Amerikaanse generaal Kernan rond, die het nieuwe fregat uitgebreid bewonderde. (Foto: ANP)
Ook de huidige Amerikaanse Navo-opperbevelhebber van het Atlantisch gebied, viersterren-generaal William Kernan, prees het nieuwe luchtverdedigings- en commandofregat de hemel in. "Dit is het modernste wat er is omdat het volledig geschikt is voor de integratie met wapensystemen te land en in de lucht", aldus Kernan, die vanuit Norfolk (Virginia) het commando over 1,2 miljoen soldaten voert.

De hoge Amerikanen kregen gisteren een rondleiding op de Zeven Provinciën van de Nederlandse marinebevelhebber, vice-admiraal Cees van Duyvendijk. Deze glom van trots door alle loftuitingen, maar gaf de Nederlandse industrie weinig hoop op Amerikaanse bouwopdrachten omdat elk land voor eigen scheepswerven kiest.

"Wel kunnen de technologie exporteren, zoals we ook hebben gedaan met het amfibische transportschip Rotterdam, waarvan er één door de Britten wordt gebouwd", zegt de vice-admiraal.

"De Nederlandse manier van werken is uniek omdat de technologie in nauwe samenwerking met bedrijven en instituten als TNO wordt ontwikkeld, in plaats van dat een bedrijf een opdracht krijgt en zelf maar moet zien hoe daaraan wordt voldaan."

Volgens de Amerikaanse oud-minister Danzig valt het Nederlandse fregat vooral op omdat er maar een kleine bemanning voor nodig is. Het 6000 ton metende schip telt 173 bemanningsleden, terwijl een vergelijkbaar Amerikaans marineschip er al gauw 300 heeft.

"Tot voor kort werden er bij de Amerikaanse marine gewoon meer bemanningsleden ingeschakeld als dat nodig was. Die kosten echter veel geld in salaris en opleiding. Het is veel beter om te kijken naar de automatisering van taken.

De Nederlandse M-fregatten waren daar al ver mee gevorderd, maar dit fregat is het summum. Wij kunnen hier van leren", zegt Danzig vol bewondering.

Toch zouden de Amerikanen kiezen voor een wat groter schip dan het Nederlandse, omdat de VS-marine over de hele wereld aanwezig is en de schepen vaak tochten van een half jaar maken. Grotere schepen kunnen dat beter volhouden en kunnen bovendien meer bewapening meevoeren.

De Zeven Provinciën is verder ultramodern omdat de sensor-, commando- en bewapeningssystemen volledig zijn geïntegreerd.

Daarnaast heeft het door haar opvallende schuine vlakken 'stealth'-eigenschappen die het minder zichtbaar voor radar maken.

Het fregat kwam gisteren buurten bij het voormalig VOC-schip Amsterdam.

Deze ontmoeting vond plaats in het kader van de viering van 400 jaar Verenigde Oost-Indische Compagnie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.