De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 22 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Les in gammel schoolpand
   
 

door Jenny van der Zijden WADDINXVEEN - Leerlingen van twee basisscholen in Waddinxveen krijgen al jaren les tussen schimmels en paddestoelen in vochtige en gammele noodlokalen waar zich soms levensgevaarlijke situaties voordoen. Ouders van leerlingen en leerkrachten van de gecombineerde dependance van de Kardinaal Alfrink- en de Koningin Beatrixschool aan de Zuidplashof zijn woest op de plaatselijke politiek, die nog steeds geen alternatief voor de hoogst belabberde huisvesting heeft.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x340, 28kb)
Bij regen moeten leerlingen zich met paraplu's tegen het lekkende schooldak wapenen.
"De maat is vol", zegt directeur Wim van der Eijk. "Er moet nu echt iets gebeuren. Er zit mos op de muren, de wanden zijn gestut met steunberen, de radiatoren komen bijna van de muur en het lekt continu. Overal. Breuken in de wanden zijn opgelapt met planken."

"Een tijdje geleden is er koolmonoxide geconstateerd en is een leerkracht bijna geëlektrocuteerd omdat er water uit het plafond een stopcontact was ingelopen", vertelt een boze Frenk Panhuizen, vader van twee leerlingen. "Verder lopen er muizen en komt mijn dochter dagelijks met vreselijke hoofdpijn thuis."

Het pand, met negen 'lokalen' voor kinderen van de groepen 4, 5 en 6 en een peuterspeelzaal, is al vijftien jaar door de scholen in gebruik. Om de containers een beetje op te fleuren heeft Van der Eijk ze van binnen laten beschilderen als een trein. "Daar leek het met deze kleine ramen en deuren en de ijzeren trap naar boven toch al op", zegt hij. "Maar eigenlijk hadden we er net zo goed caravans van kunnen maken. Als het regent, kletst het zo hard op het dak dat we ons op de camping wanen. Lesgeven is dan vrijwel onmogelijk."

In de loop der jaren is volgens Van der Eijk voor ongeveer 400.000 euro vertimmerd. "Maar het is nog steeds een ramp. Brandonveilig is het ook. Op de bovenverdieping is na lang aandringen een tuimelraam door een nooddeur vervangen. Als er brand komt moeten de kinderen met z'n allen op het dak wachten totdat de brandweer hen komt redden."

De gemeente Waddinxveen boog zich deze week opnieuw over de langslepende kwestie, maar kwam er voor de zoveelste keer niet uit. De fracties discussiëren nu over nieuwbouw of nieuwe portocabines.

Panhuizen: "En ondertussen wachten we al zes jaar op een oplossing. Dit is zo ontzettend triest. Moet er eerst een ramp gebeuren voordat Waddinxveen wakker wordt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 22 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.