door Arianne Mantel en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Amsterdam kent veel locaties waar de misdaad welig tiert en burgers ronduit onveilig zijn. Uit het rapport 'Agressie en Geweld' van de gemeente Amsterdam, dat volgende week wordt gepresenteerd door burgemeester Job Cohen, blijkt dat vorig jaar ruim eenvijfde van de Amsterdammers te maken heeft gehad met een vorm van agressie en geweld. Vooral in het oude westelijke deel van de stad is een forse toename te zien van het aantal geweldsdelicten.
Volgens het rapport verharden de uitingsvormen van de agressie zich de laatste jaren. In de binnenstad worden de meeste geweldsdelicten gepleegd (36%). Nieuw-West inclusief Bos en Lommer volgt met 15% . In het oude westelijke deel van de stad neemt het geweld toe; in het gebied Oud-West, Westerpark en De Baarsjes vindt 12,4% van de delicten plaats. Amsterdam-Noord staat onderaan de lijst met 5 procent.
Burgemeester Cohen is verontrust: "Ik zal mij ervoor inzetten dat de bestrijding van onveiligheid in de stad, en daarbinnen vooral het terugdringen van agressie en geweld, ook in de volgende bestuursperiode een speerpunt wordt."
Stations
Vooral de stations staan in Amsterdam bekend als broeinesten van criminelen. Zo werd deze week bekend dat bedrijven rond station Sloterdijk zich niet langer veilig voelen. Zij staan niet alleen. Ook ondernemers bij het Amstelstation hebben de noodklok geluid en in Zuidoost worden rondom de metro- en treinstations allerlei maatregelen worden getroffen om personeel te beveiligen tegen criminelen.
Ook in de trams en metro's worden vele delicten gepleegd. Om dat veiliger te maken, zo staat in het rapport, moeten er conducteurs op alle trams komen, toezichthouders bij de metro en meer cameratoezicht op stations.
Volgens Cohen is de "harde kern jeugdcriminaliteit de afgelopen drie jaar kleiner geworden, maar is de omvang van de agressie en geweld zorgwekkend gebleven."
In de periode 1998-2000 is volgens het rapport van de gemeente vooral het aantal zware mishandelingen fors toegenomen, van 523 per jaar naar 604. Het aantal bedreigingen nam toe van 1997 tot 2181 en het aantal straatroven steeg van 4053 tot 4331. |