DEN HAAG - De grote partijen in de Tweede Kamer hebben gisteren geschrokken gereageerd op het negatieve beeld dat het Centraal Planbureau (CPB) schetst voor de werkloosheid en overheidsfinanciën in 2003. Net als minister Zalm (Financiën) nemen ook PvdA, VVD, CDA en D66 de sombere CPB-cijfers echter nog met de nodige korrels zout, omdat de economische groei volgend jaar wel een duidelijke verbetering laat zien.
"Dit is slechter dan verwacht. Als dit klopt zullen we het beleid dus moeten bijstellen", aldus VVD'er Van Beek, die de cijfers eerst goed wil bestuderen.
Ook PvdA'er Crone had graag een positiever beeld gezien. "Het valt tegen, maar aan de andere kant wisten we dat 2003 door het naijleffect van lagere belastinginkomsten met een dip zou beginnen", aldus de PvdA'er.
D66 rekent er net als beide coalitiegenoten echter op dat Zalm het dreigende tekort voor 2003 met aanpassingen nog kan wegpoetsen. "Zalm moet gewoon zorgen voor een sluitende begroting", zo vindt D66-Kamerlid Bakker.
Het CDA vindt de dreigende terugkeer van het begrotingstekort vooral slecht voor het imago van VVD-minister Zalm. "Als dit het testament van Zalm is, dan is dat natuurlijk geen mooie erfenis", aldus CDA'er Wijn die een terugkeer naar begrotingstekorten onacceptabel vindt. "Het CDA wil solide financiën. De nullijn is voor ons dan ook de absolute ondergrens."
Indien het CPB gelijk heeft, hebben de partijen vooral een groot probleem bij het realiseren van hun verkiezingsprogramma.
PvdA, VVD en D66 hadden vorig jaar net als het CDA aangegeven dat het begrotingsoverschot gemiddeld op tenminste 1 procent uit dient te komen, maar lijken dit met de nieuwe CPB-cijfers niet te kunnen realiseren.
"In 2003 gaat die 1 procent zeker niet lukken, maar we zullen er alles aan doen om in de jaren daarna toch hoger uit te komen", aldus Van Beek, die wil weten of het CPB een structureel probleem ziet.
Ook Crone verwacht dat er in de tweede helft van de nieuwe kabinetsperiode meer ruimte is. "Het eerste jaar zal er weinig geld zijn en zul je ruimte moeten zoeken in de rest van de begroting. Wij willen geen begrotingstekorten meer, ook niet in 2003. Maar uiteindelijk gaat het er vooral om hoe het er in 2006 voor staat", aldus de PvdA'er.