AMSTERDAM - Er staan acties op stapel in de bouw. Gisteren liep een poging om te onderhandelen over een nieuwe cao stuk. Vandaag wordt door de bonden besproken welke actiemogelijkheden er zijn. "Het geduld is op", aldus een woordvoerder van FNV Bouw. Stakingen worden niet uitgesloten.
Eerst zal het bouwwerk gefrustreerd worden. De komende weken moet op bouwplaatsen rekening worden gehouden met het uitlopen van schafttijden en toespraken van bondsbestuurders op bouwterreinen. Het moet de werkgevers er toe dwingen het overleg over een nieuwe cao voor de circa 180.000 bouwvakkers vlot te trekken.
Vorige week zijn er door bouwvakkers al diverse poortacties gehouden om de werkgevers onder druk te zetten in de onderhandelingen. Uiteindelijk kan het verzet leiden tot stakingen. De laatste keer dat er in de bouw werd gestaakt, was in 1995.
Volgens de bonden zijn de werkgevers tot nu alleen maar bezig de onderhandelingen te frustreren. "We hebben zes ronden lang alleen maar gepraat over een reisurenregeling. Over loonkosten hebben we het in het geheel nog niet gehad," aldus Johan Slok van CNV Bouw. "We willen de werkgevers best wat tegemoet komen. De allerscherpste kantjes kunnen echt wel van die reisurenregeling. We willen echter niet terug naar de oude situatie waarin per bedrijf afspraken werden gemaakt over reiskosten. Dat is een ongewenste en niet te controleren regeling. Misschien helpt het als we ook over andere zaken onderhandelingen aangaan. Bij een totaalplaatje hebben partijen eerder de neiging water bij de wijn te doen. Helaas willen de werkgevers dat niet."
De werkgevers (AVBB) willen af van de huidige cao-bepaling dat werknemers na 50 kilometer te hebben gereden, voor elke volgende 50 kilometer één uur krijgen betaald. De AVBB pleit ervoor dat individuele werkgevers en werknemers zelf een regeling treffen die is gebaseerd op de werkelijke reistijd.
De bonden willen dat er ook eens gepraat wordt over een loonsverhoging en over zaken als ouderenbeleid. "Ons rest niets anders dan het actietraject", aldus de bonden. De vakbonden eisen 4% loonsverhoging plus een winstuitkering in een periode van twaalf maanden. De werkgevers dringen aan op de nullijn.
Waar het nu misgaat tussen bonden en werkgevers is onduidelijk. De AVBB is van mening dat het voldoende handreikingen heeft gedaan om het onderhandelingsproces weer uit het moeras te trekken. "Wij willen ook praten over een totaalpakket", zegt een woordvoerder desgevraagd. Die boodschap heeft de bonden echter niet bereikt. "We begrijpen niet dat de bonden niet bereid waren tot zinvolle onderhandelingen." De AVBB zegt aangeboden te hebben om op 6 maart verder te praten. "Maar de bonden willen er niet aan."
De bouw-cao heeft een naam hoog te houden. Bijna ieder jaar raken de gemoederen verhit. Vorig jaar werden acties op het nippertje afgewend. "Op een normale manier blijkt het gewoon niet te kunnen", klaagt Slok. "Bij iedere poging om tot onderhandelen te komen is het hangen en wurgen. Ze hebben ons nu lang genoeg aan het lijntje gehouden. De AVBB diskwalificeert zichzelf als serieuze gesprekspartnermet dit wangedrag."
Op deelsegmenten in de bouw lukt het wel om een nieuwe cao af te sluiten. Vorige week werd in alle stilte een nieuwe tweejarige cao voor stukadoors afgesloten. Die kunnen rekenen op tweemaal 1,25% loonsverhoging plus prijscompensatie.