AMSTERDAM - Het definitieve wao-advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) dat inmiddels inzet is van de verkiezingsstrijd van politieke partijen, loopt zeker twee weken vertraging op.
De bonden en werkgevers zijn er op bepaalde onderdelen, zoals de bovenwettelijke loonaanvulling, nog niet uit. De bonden blijven aanhikken tegen een tweede ziektejaar waarbij gedeeltelijk arbeidsongeschikten maar 70% van hun laatstverdiende salaris krijgen. Ook de uitwerking van strengere criteria voor de keuringsartsen verloopt moeizaam. Dat melden betrouwbare bronnen rond de SER. Als er niets meer tegenzit, wordt verwacht dat het definitieve akkoord 25 maart zal worden gepresenteerd aan het kabinet. Premier Kok wil dat het kabinet het advies afwacht alvorens zelf met een plan voor de wao te komen. Daartoe floot de premier vorige week staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) terug. De liberale bewindsman wilde naar aanleiding van berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) waarin het SER-advies compleet werd afgekraakt, met een eigen plan te komen. Dit tot grote woede van de sociale partners, die het CPB 'sabotage' verweten en Hoogervorst gebrek aan daadkracht.
De SER was door het kabinet gevraagd met een voorstel te komen om de wao-instroom drastisch te beperken. In het advies komen alleen nog volledig arbeidsongeschikte werknemers (80 tot 100%) in aanmerking voor een, iets hogere, wao-uitkering. De groep die gedeeltelijk arbeidsongeschikt (35 tot 80%) raakt, blijft in dienst van de werkgever.