De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Lijst mogelijke opvolgers ECB-topman ligt al klaar

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Langzamerhand wordt duidelijk welke kandidaten er in de hoed zitten om de Fransman Christian Noyer in mei op te volgen als vice-president van de Europese Centrale Bank. Gisteren trok de president van de Belgische centrale bank, Guy Quaden, zich terug. Dat leidt ertoe dat de regeringsleiders op hun top in maart in Barcelona moeten kiezen uit een Griek, twee Oostenrijkers, een Luxemburger en een Portugees. De Griek heeft voorlopig de beste papieren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Het gevecht rond de opvolging van ECB-president Duisenberg (l.) is nog in volle gang, voor zijn 'rechterhand' Cristian Noyer beginnen de kandidaten zich af te tekenen. (Foto: EPA)
Als de regeringsleiders er niet uitkomen, kunnen de ministers van Financiën op hun informele top in Oviedo in Spanje medio april nog een rondje kwartetten, maar dan moet er een naam liggen.

De regelgeving van het Verdrag van Maastricht gebiedt Noyer als eerste in mei het veld te ruimen.

Voor het echte grote werk, de opvolging van ECB-president Duisenberg, is nog tijd tot volgend voorjaar. Zonder grote kinken in de kabel wordt het de Franse centrale bank-gouverneur Jean-Claude Trichet.

Oostenrijk, België, Griekenland, Ierland, Luxemburg en Portugal hebben allemaal bij de oprichting van de ECB geen directeur mogen leveren en vinden dat ze nu aan de beurt zijn. Griekenland heeft Lucas Papademos in de strijd, hij is sinds 1994 directeur van de Griekse centrale bank, een professor in de economie die ook bij de Federal Reserve in Boston heeft gewerkt en is getrouwd met een Nederlandse vrouw. Hij heeft Griekenland feilloos de eurozone binnengeloodst en zijn internationale ervaring maakt hem in kringen van Europese centrale bankiers de ideale keuze.

De Oostenrijkers hebben hun centrale bank-president Klaus Liebscher in de strijd, maar Liebscher schijnt liever in Wenen te willen blijven dan naar Frankfurt te verhuizen. Vandaar dat ze daar gelijk een tweede kandidaat in stelling hebben gebracht, de vice-president van de centrale bank Gertrude Tumpel-Gugerell.

Luxemburg mikt op zijn eigen centrale bank-president Yves Mersch. Hij is sinds 1998 president van de Luxemburgse centrale bank, die toen even snel werd opgericht om te voldoen aan de EMU-eisen.

Ook de Portugezen hebben hun centrale bank-president Vitor Constancio ingezet.

Het feit dat de Belg Guy Quaden de gang naar Frankfurt niet ziet zitten, heeft de Belgen in verlegenheid gebracht. Voorlopig hebben ze een directielid van de centrale bank, Peter Praet, naar voren geschoven. Maar dit nauwelijks serieus te nemen gebaar geeft des te meer voeding aan een oud gerucht dat de Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, best zelf zou willen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.