NEW YORK - Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil buitenlandse media beïnvloeden in een grootscheepse propagandacampagne. Daarbij zouden mogelijk ook valse persberichten worden verspreid om beleidsmakers en de publieke opinie aan de zijde van de VS te krijgen. Het omstreden plan voorziet in het bewerken van mediaorganisaties in het Midden-Oosten, Azië en Europa. Dit is gisteren gemeld door de krant The New York Times. Binnen het Pentagon is in het diepste geheim na de terreuraanslagen van 11 september een speciale afdeling opgericht voor het publiciteitsoffensief: het 'Office of Strategic Influence'.
De eenheid staat onder leiding van luchtmachtgeneraal Simon P. Worden en heeft al een vertrouwelijk draaiboek opgesteld voor 'cyber'-aanvallen op computernetwerken, psychologische oorlogsvoering en regelrechte misleiding van de media.
Tot de voorstellen behoort het bestoken van journalisten, opiniemakers en buitenlandse leiders met e-mails, bedoeld ter promotie van het Amerikaanse beleid. In de mailberichten, die niet te traceren zullen zijn tot het Pentagon, moeten ook vijandige staten worden zwartgemaakt.
Heimelijk
|
Rumsfeld (Foto: AP)
|
President George Bush en minister van Defensie Donald Rumsfeld hebben nog niet het definitieve groene licht gegeven voor het plan, dat overigens op grote bezwaren is gestuit bij de officiële voorlichters van Defensie, die vrezen dat de geloofwaardigheid van het Pentagon ernstig wordt ondermijnd door de heimelijke activiteiten.
De propaganda-unit is opgericht omdat het Witte Huis zich zorgen maakt over het verlies aan internationale steun voor de oorlog tegen terreur. Vooral in de islamitische wereld bestaat volgens Washington te weinig begrip voor de Amerikaanse standpunten. Tijdens de oorlog in Afghanistan werd op andere manieren al getracht meer tegengas te geven tegen de retoriek van de Taliban en Osama bin Ladens terroristenleger Al-Qaeda.
De beoogde (des)informatiecampagne van het Pentagon zal volgens de plannen ook dienen ter beïnvloeding van bevriende staten in West-Europa, nu steeds meer bondgenoten afstand nemen van Bush' voornemen om de strijd tegen het terrorisme uit te breiden. De president richt sinds kort het vizier op Irak, Iran en Noord-Korea als de 'As van het kwaad'.
Nu de regering-Bush in principe heeft besloten de Iraakse dictator Saddam Hoessein ten val te brengen, wordt de nieuwe Pentagon-afdeling ook op dit front actief. "We moeten toch iets ondernemen tegen het internationale charme-offensief van Saddam", aldus een regeringsfunctionaris.
Het ministerie van Defensie heeft het commerciële consultancybedrijf Rendon Group in de arm genomen. De firma is gespecialiseerd in het opzetten van propaganda-acties in Arabische landen. |