|
Palestijnen lopen langs de kust van Gaza om de Israëlische controleposten te ontlopen. (Foto: REUTERS)
|
TEL AVIV - Israël beleefde gisteren een van de bloedigste dagen sinds het begin van de Palestijnse intifada. Zeker 20 mensen kwamen sinds maandagavond door geweld om het leven. Desondanks was er toch weer een sprankje hoop voor een uitweg uit de geweldsspiraal nadat Saoedi-Arabië een plan bekend maakte om de staat Israël te erkennen indien dat land zich terugtrekt uit bezet Palestijns gebied.
De Saoedi-Arabische kroonprins Abdullah heeft gezegd dit voorstel al enige tijd in zijn la te hebben liggen. Hij vindt dat de gehele Arabische wereld Israël moet erkennen als dit land zich terugtrekt tot de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog in 1967. Tot nu toe zijn Jordanië en Egypte de enige twee Arabische staten die Israël hebben erkend.
De prins was van plan dit idee voor te leggen tijdens de Arabische top die op 27 maart in de Libanese hoofdstad plaatsvindt. Vanwege de harde Israëlische acties tegen de Palestijnen heeft hij die gedachte laten varen, maar een eventueel staakt-het-vuren tussen de Palestijnen en Israël zou hem tot een herlancering van zijn ideeën kunnen verleiden.
Het plan is door de Verenigde Staten met voorzichtige instemming ontvangen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Sjimon Peres, noemde de gedachten "interessant en positief". Ook Egypte liet zich enthousiast over het voorstel uit. Wat vooral opvallend is, is dat het initiatief afkomstig is vanuit het zeer conservatieve Saoedi-Arabië, dat zich in het verleden zeer anti-Israël opstelde.
Waarnemers wijzen erop dat het mogelijk de Amerikaanse druk op Riaad is die voor de koerswijziging heeft gezorgd. Saoedi-Arabië is voor zijn verdediging afhankelijk van de VS, die weer veel olie van het land importeert. De aanslagen van 11 september in de VS, waarbij veel daders de Saoedi-Arabische nationaliteit hadden, heeft voor een verkoeling van de verhoudingen tussen beide landen geleid.
Overigens zal in Israël niet iedereen staan te juichen bij de terugtrekking uit de bezette gebieden. Met name rechts wil niets weten van een ontmanteling van de joodse nederzettingen die dan nodig zijn. De Israëlische minister voor Justitie, Meir Sheetrit, kwam gisteren met een origineel voorstel om een einde aan de ruzie met buurland Syrië. Hij vindt dat Israël moet aanbieden de Golan-hoogvlakte van Syrië te kopen. Hij zegt de eerste te zijn die een deel van zijn salaris zal inleveren om bij te dragen in de kosten. Israël nam ook de Golan-vlakte in tijdens de oorlog in 1967.
Gisteravond werden zes Israëli's vermoord bij een aanslag op hun caravan nabij de Palestijnse stad Ramallah op de Westoever. De actie was volgens het Israëlische leger zeer precies voorbereid. Gisternacht cirkelden Israëlische gevechtshelikopters boven Ramallah, klaar voor een eventuele reactie. Bij een eerdere Israëlische wraakactie in de Gazastrook en de Westoever kwamen al acht Palestijnen om.
Het Israëlische hoge gerechtshof heeft gisteren op het laatste nippertje voorkomen dat Israëlische bulldozers in de Gazastrook twintig Palestijnse huizen vernielden.Voor vier woningen kwam het bericht te laat. Het is ongebruikelijk dat het leger wordt teruggeroepen bij dergelijke acties. De huizen staan in de Gazastrook nabij de Kissufim-kruising die naar een joodse nederzetting leidt. Maandagnacht had een Palestijnse schutter daar een Israëli's konvooi onder vuur genomen, waarbij drie mensen werden gedood.