De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kamer: Geen cent naar extreme moslimscholen
De geldkraan moeten worden dichtgedraaid voor extreme moslimscholen die oproepen tot haat en geweld tegen christenen en andere gelovigen. Dat vindt de meerderheid van de Tweede Kamer, die geschokt is door de discriminatie waaraan een aantal moslimscholen zich mogelijk schuldig maakt.
De Kamer stelt dat dergelijke discriminerende oproepen in ons land absoluut niet mogen worden getolereerd en keihard moeten worden aangepakt.
"Respect voor elkaar zijn in onze samenleving de sleutelwoorden'', aldus de VVD-Kamerleden Cornielje en Rijpstra, die PvdA-staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) zo snel mogelijk in een debat aan de tand willen voelen.
Sluiten
De Onderwijsinspectie liet gisteren weten samen met Justitie, politie en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) een onderzoek in te stellen. VVD, CDA en D66 sluiten niet uit dat de onderzoeksresultaten leiden tot stopzetting van subsidies en het sluiten van scholen. De PvdA was eerst terughoudend, maar later op de dag noemde lijsttrekker Melkert de praktijken - als deze worden aangetoond - ,,onaanvaardbaar'' en zei hij dat ,,de geldkraan dan maar dicht moet."
D66-leider De Graaf vindt dat de betrokken leraren streng moeten worden gestraft door bijvoorbeeld hun onderwijsbevoegdheid in te trekken. Moslimscholen die discrimineren, moeten wat D66 betreft onder curatele van de Onderwijsinspectie worden gesteld.
CDA-leider Balkenende ziet het sluiten van scholen waar strafbare feiten worden geconstateerd als "het uiterste middel" en wil voorkomen dat de goede moslimscholen onder de kwade lijden.
Minimaal tien van de 32 moslimscholen in ons land worden er van verdacht hun leerlingen aan te zetten tot haat en discriminatie, zo bleek maandagavond in de actualiteitenrubriek Nova. Daarnaast wordt een deel van deze scholen mede-gefinancierd door fundamentalistische groeperingen vanuit Saoedi-Arabië. Deze conclusies komen deels uit een onderzoek van de BVD dat vandaag verschijnt.

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Belachelijk

Voorzitter Douiyeb van de overkoepelende organisatie van moslimscholen Isbo vindt de conclusie dat er in zijn achterban tot haat en discriminatie wordt opgeroepen "hartstikke belachelijk''.

Volgens Douiyeb is de lesstof met extremistische ideeën al twaalf jaar oud en wordt deze niet meer gebruikt. Bovendien is het "zeker zes jaar geleden" dat moslimscholen geld uit Saoedi-Arabië hebben ontvangen, aldus Douyieb.

De Kamer wil echter het naadje van de kous weten. De VVD vraagt Adelmund of zij en de Onderwijsinspectie al eerder op de hoogte waren van de haatoproepen en waarom er dan niet is ingegrepen.

De VVD wil evenals D66 dat het lesmateriaal waarin de haatoproepen staan, in beslag wordt genomen. Leraren, directies en schoolbesturen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt, moeten voor de rechter worden gesleept.

Volgens VVD en CDA hebben de moslimscholen helemaal geen geld uit Saoedi-Arabië nodig. "Net als andere scholen in het bijzonder onderwijs worden dergelijke scholen voor 100 procent betaald uit rijkssubsidie. Dat moet voldoende zijn om de school draaiende te houden."

Bij de Onderwijsinspectie en de landelijke leiding van het openbaar ministerie (OM) zijn tot nog toe geen strafbare feiten van moslimscholen bekend, verklaarden woordvoerders van beide instanties. Wel is het OM in Amsterdam begonnen aan een onderzoek naar mogelijke discriminerende uitlatingen van imam El Shershaby van de Stichting Al Tawheed. Deze stichting zou nauwe banden hebben met de As Siddieq-moslimschool in de hoofdstad.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.