De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kamer verdeeld over behoud Melkert-banen

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Tweede Kamer reageert zeer verdeeld op het voorstel van een werkgroep van de Sociaal-Economische Raad (SER) om de Melkert-banen af te schaffen. Met een Melkert-baan kunnen mensen met een bijstandsuitkering aan het werk als conciërge, conducteur of in de zorg. Hun uitkering wordt aangevuld tot 125% van het minimumloon.

Volgens de SER-leden zijn de arbeidsmarktomstandigheden de afgelopen jaren zodanig veranderd dat het systeem van Melkert-banen achterhaald is. Langdurig werklozen moeten volgens de SER-werkgroep in de toekomst gewoon via de reguliere trajecten aan het werk worden geholpen. Het is tevens de bedoeling dat de huidige gesubsidieerde banen zoveel mogelijk worden omgezet in regulier werk. Er wordt gekeken naar andere manieren om de moeilijk bemiddelbare werkzoekenden aan het werk te helpen. Gedacht wordt aan het in het leven roepen van duale banen, waar werk gecombineerd wordt met een opleiding.

PvdA-lijsttrekker Ad Melkert, die als minister van Sociale Zaken in 1994 het banenplan lanceerde, waarschuwt dat vele stadswachten, klassen-assistenten en andere 'Melketiers' op straat zullen komen te staan. CDA en VVD vinden gesubsidieerde arbeid echter "niet meer van deze tijd", terwijl D66 het aantal Melkert-banen wil beperken maar ze niet allemaal wil laten verdwijnen.

Melkert noemt het SER-plan 'onverantwoord' omdat het veel extra geld zou kosten om alle Melkert-banen om te zetten in regulier werk. Volgens de PvdA-voorman zal het door de afschaffing onmogelijk worden om uitkeringen nuttig te gebruiken voor werkgelegenheid.

CDA-Kamerlid Gerda Verburg echter verwelkomt het SER-advies met open armen: "We moeten nieuwe wegen vinden om conciërges en conducteurs een reguliere baan te geven." Zowel CDA als VVD denkt dat er flink kan worden bezuinigd op het budget van de Melkert-banen. Het eerste paarse kabinet wilde er 40.000, het tweede kabinet-Kok deed er nog eens 20.000 bij. Daarnaast zijn er nog eens 30.000 mensen die vallen onder de zogeheten WIW-regeling. "Met de invulling van de Melkert-banen loopt men enkele duizenden achter. Ik vind dat er gelijk kan worden gestopt met de werving daarvoor", zegt Verburg.

VVD-Kamerlid Henk Kamp denkt dat het budget voor gesubsidieerde arbeid van enkele miljarden euro's met een derde kan worden teruggebracht. "In 1994 was er veel werkloosheid, maar dat is nu opgelost. We moeten niet doorgaan met geld uitgeven als het niet meer nodig is", zegt hij.

De rest van het budget kan van Kamp naar de gemeenten gaan, die het kunnen gebruiken om de Melkert-banen om te zetten in gewone banen of om werklozen via opleidingen geschikt te maken voor de arbeidsmarkt. CDA en VVD willen de sociale werkvoorziening ongemoeid laten.

D66, dat het aantal Melkert-banen wil terugbrengen tot 30.000, verwijt de werkgevers en werknemers in de SER 'grenzeloos cynisme'. Volgens het democratisch Kamerlid Bert Bakker komt er weinig terecht van doorstroming van de 'Melketiers' naar de arbeidsmarkt omdat de vakbeweging weigert om in de cao's lage loonschalen af te spreken. De betrokken werknemers zijn daardoor te duur in vergelijking tot hun capaciteiten en zijn daarmee voor het bedrijfsleven niet aantrekkelijk, zegt Bakker. "Door de Melkert-banen af te schaffen zegt de SER nu tegen deze mensen: u mag weer thuis gaan zitten." Melkert zelf heeft volgens Bakker boter op zijn hoofd omdat hij als minister heeft geweigerd om werkgevers en werknemers te dwingen lagere loonschalen af te spreken, al stond dat wel in het regeerakkoord.

FNV-bestuurster Agnes Jongerius benadrukt dat "zelfs in een tijd met een krappe arbeidsmarkt er altijd mensen zullen zijn die om de een of andere reden geen aansluiting weten te vinden met de reguliere arbeidsmarkt". Volgens haar bieden voor deze mensen wellicht de sociale werkplaatsen uitkomst.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wilde gisteren nog geen commentaar leveren op het advies van de SER-commissie. "Maar voor VNO-NCW is de tijd al heel lang rijp voor afschaffing van gesubsidieerde arbeid", aldus een woordvoerder.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.