De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Alle Van der Valks extra onder de loep

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Na het instorten van het parkeerdek van het Van der Valk-motel in Tiel zeggen gemeenten her en der in het land de vestigingen van het Toekan-concern extra zorgvuldig onder de loep te nemen.

Geluiden uit de bouwwereld als zou Van der Valk bij de bouw van meerdere van zijn hotels ondeugdelijke materialen hebben gebruikt zoals restpartijen betonvloeren, hebben lokale bestuurders op scherp gezet.

Zo ontdekte de gemeente Vianen dat de verbouwing van hotel A2 Vianen, begin jaren negentig, niet volgens de bouwvoorschriften is uitgevoerd. Op de bouwtekening stond de entree op de eerste etage aangegeven met een toerit voor bezoekers naar een parkeerdek. "Nu is vastgesteld dat de entree op de begane grond is'', zegt gemeentewoordvoerder Brouwer.

"Dakbalkons blijken anders uitgevoerd dan op de bouwtekening staat. Hoe dat kan? Dat is niet meer te achterhalen. De bij de bouwtekening behorende achtergrondstukken zijn er niet meer. Deze stukken mogen na tien jaar worden vernietigd en dat is ook gebeurd."

Bluswater

De Groningse gemeente Menterwolde heeft het met Van der Valk aan de stok over de bluswatervoorziening van het complex in Zuidbroek. De vestigingdirectie heeft tot vrijdag de tijd om de zaak in orde te maken. Zo niet, dan past de gemeente bestuursdwang toe. "Bij grote festiviteiten als het Schlagerfestival voldoet het bedrijf niet aan de brandveiligheid. Ze hebben al fors geïnvesteerd, maar de bluswatervoorziening is nog niet goed", aldus gemeentewoordvoerder Jan Leegstra.

Ook in het Friese Hardegarijp moet Van der Valk de vergunningen in orde maken. Volgens burgemeester Polderman van de gemeente Tytsjerksteradiel kloppen de tekeningen niet meer die ten grondslag liggen aan de gebruiksvergunning. Zo zouden er kamers zijn die niet op tekening staan. Volgens de hotelier heeft de gemeente de bouwtekeningen echter niet goed bekeken.

In het restaurant van Avifauna in Alphen aan den Rijn kwam vorig jaar een systeemplafond naar beneden, maar dit had volgens gemeentewoordvoerder De Boer niets te maken met bouwvergunningen. "Die zijn voor zo'n plafond niet nodig." Volgens de zegsvrouw zijn de contacten met Van der Valk de laatste jaren erg goed, maar was dit in het verleden wel anders. "Toen werd meestal eerst gebouwd, en daarna pas een vergunning aangevraagd."

Afgebluft

De gemeenten Vught, Gilze en Rijen en Maasdonk bekijken of het zinvol is gezamenlijk een bureau in de arm te nemen om na te gaan of de panden afwijkingen vertonen van de oorspronkelijke bouwvergunningen. Zoals topman Gerrit van der Valk al doodleuk liet optekenen in zijn boek 'Het oog van een Valk', ging de bouw in 1954 van start zonder vergunning. Een ambtenaar die dit ontdekte, blufte hij af. Twee jaar later regelde hij het zelf met de burgemeester. "Dat betekent dat de gemeente niet alles op tijd heeft kunnen controleren", aldus gemeentewoordvoerder K. de Wit.

Volgens hem houdt het motel zich al jaren aan de regels, maar helemaal gerust is hij niet. "Ik lees verhalen over het gebruik van her en der opgekochte restanten vloerdelen. Of daarvan bij de bouw gebruik is gemaakt, kun je nu niet meer zien. Daarom overleggen we nu met die andere gemeenten of het zinvol is aanvullend onderzoek in te stellen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.