De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Romme en de eeuwige zoektocht naar zichzelf
   
 

SALT LAKE CITY - Noem hem een werkpaard. Vergelijk hem met een Elfsteden-held. Zie hem als een bokser. Feit blijft dat het vrijdag op de Utah Olympic Oval in vijfentwintig ronden moet gebeuren. En sneller dan ooit bovendien, zo lijkt het. Drie bakens bepaalden de afgelopen 28 jaar de koers die hij voer. Aan de hand van een fictief wereldrecordschema laten zijn (oud-)trainers Wim den Elzen, Henk Gemser en Peter Mueller hun licht schijnen over het fenomeen Gianni Romme. Vijfentwintig rondetijden, vijfentwintig visies.

Opening: 33,56. "Hij is een grootheid van het kaliber Eric Heiden. Aan hem zag je het ook nooit af wanneer hij aan zichzelf twijfelde. En toch gebeurde dat, meer dan wie dan ook denkt. Het is alles of het is niets, je bent heel resoluut of je verkeert in zware twijfels - dat tekent de echte toppers." (Peter Mueller)

2e ronde: 30,23 (1.03,79)

"Op een gezellige manier heb ik hem in die vier jaar heel veel op zijn kloten gegeven. Hij was uitstekend te coachen, ik hoefde nooit een strategie te kiezen om hem aan te spreken. Hij heeft alleen één gebrek: er zit geen handrem op. Altijd maar gáán. Wat ik allemaal niet heb moeten doen om hem tussen twee trainingen door tot rust te manen. Wielerschoenen verstopt, schaatsen ingepikt, huisarrest gegeven. Dan werd-ie steevast chagrijnig. Nou, jammer dan!"

(Henk Gemser)

3e ronde: 30,35 (1.34,14)

"Werken, werken, werken. Iets anders deed-ie niet. Dat Gianni zover gekomen is, is een langdurig proces in de hersenen geweest. Hij was redelijk explosief en had een redelijke basisconditie meegekregen van moeder natuur. Eigenlijk had hij de capaciteiten om uit te groeien tot een sprinter. Zijn grote probleem was dat zijn coördinatie, laat ik zeggen, niet optimaal was. Als een ander een oefening twintig keer deed, had hij honderd keer nodig om het onder de knie te krijgen. Als de rest over het ijs danste en per slag twee meter ijs gebruikte, hing hij daar een paar meter achter, zwoegend over de gehele breedte van de baan. Hij deed me vaak denken aan een bokser die zijn tegenstander wil raken, maar voortdurend mis maait."

(Wim den Elzen)

4e ronde: 30,15 (2.04,29)

"Tijdens het laatste trainingskamp voor Nagano zaten we in de bergen bij het plaatsje Kuomi. Het was tien graden onder nul, vréselijk koud. Gezien de omstandigheden was het onverantwoord, maar er stond een fietstocht van twee uur op het programma en dus stapte hij samen met Ids Postma op en werd er twee uur gefietst. Gladheid, koude, sneeuwjachten, niets kon die twee stoppen. Het was voor hen net de Elfstedentocht, ze moesten en zouden het volbrengen. Het lichaam moest even een prikkel krijgen, maar dit ging eigenlijk alle perken te buiten. Toen Gianni weer terug was in het hotel, wist hij zeker dat hij er klaar voor was. Hij moest die bevestiging gewoon even hebben. Vanaf dat moment heeft hij, soms zelfs letterlijk, met zijn handen in de zakken naar de Spelen toegeleefd."

(Henk Gemser)

5e ronde: 30,36 (2.34,65)

"Het leven is een veldslag. Elke dag. Je bent vaker knocked-down dan dat je op je benen staat. Als je aan de top staat, willen mensen je naar beneden halen. Dat geldt voor Gianni, maar dat geldt ook voor mij. Ik ben niet de meest geliefde coach in Nederland, ze zien mij als een rare Amerikaan die in het walhalla van het schaatsen werkt. Er zijn een heleboel mensen die mijn baan graag zouden willen hebben. Net als ik moet ook Gianni vechten tegen vijanden, zichtbaar en onzichtbaar. Doe je dat niet, dan lig je er uit."

(Peter Mueller)

6e ronde: 30,16 (3.04,81)

"Toen we bij de kernploeg zaten, hebben we een klotentijd meegemaakt. Wij liepen ver vooruit op de organisatie KNSB, onze lat lag veel hoger. En toch werden we niet erkend door de buitenwacht. We voelden ons stiefmoederlijk bedeeld, werden als kleine jongens behandeld. Mijn dictaat was: koppen dicht, we gaan het sportief afdwingen. In dat ongezonde klimaat is Gianni enorm gegroeid op het gebied van zekerheid, resoluutheid, zelfvertrouwen. Het heeft hem absoluut geholpen in zijn ontwikkeling."

(Henk Gemser)

7e ronde: 30,34 (3.35,15)

"Hij heeft de omgekeerde weg bewandeld. Als hij ooit was uitverkoren voor Jong Oranje, was hij nu badmeester geweest. Als je het daar binnen twee jaar niet hebt laten zien, word je bij het oud vuil gezet. In het gewest kreeg hij acht jaar de tijd om zijn talent te ontwikkelen. Acht jaar! En dat terwijl ik normaal gesproken met een plan van maximaal vijf jaar werk."

(Wim den Elzen)

8e ronde: 30,50 (4.05,65)

"Sportief gezien is het een verarming dat de wegen van Ids Postma en Gianni Romme zijn gescheiden. In het kader van de sportieve en technische stabiliteit van het olympisch traject hadden die twee veel aan elkaar kunnen hebben. De een maakt veel lawaai en is altijd zeer nadrukkelijk aanwezig, de ander is absoluut introvert. Daarom pasten die twee zo goed bij elkaar. Ids' aanwezigheid had Gianni een meerwaarde gegeven."

(Henk Gemser)

9e ronde: 30,61 (4.36,26)

"Iedereen wil hem verslaan. Heb je van hem gewonnen, dan geniet je status in het schaatsen. Het mooie is dat hij vrijwel altijd zijn antwoord klaar heeft. Zelfs al rijdt hij op 85 procent. Steeds zijn het twee anderen die tweede en derde worden, dat laat zien hoe moeilijk het is om stééds maar weer te winnen. Mijn aandeel in zijn successen is te verwaarlozen. Hoe goed je ook bent als coach, you can't make a steak out of a hamburger."

(Peter Mueller)

10e ronde: 30,78 (5.07,04)

"Toen hij zeventien was, heb ik het tijdens een skeelertraining al gezegd. Dit is een potentieel olympisch kampioen. Zóveel kracht, zóveel wilskracht, ongelofelijk. Gianni had alleen één probleem: hij moest nog leren schaatsen."

(Wim den Elzen)

11e ronde: 31,16 (5.38,20)

"Niemand kan hem vertellen hoe hij een tien kilometer kan rijden, omdat niemand weet hoe het voelt om 13.03 te rijden. Hij is de enige die ooit heeft ervaren wat dat met je benen doet. Moet ik hem dan vertellen wat hij moet doen? Voor een race benader ik hem intuïtief. Ik wijs hem op kleine dingetjes, maar probeer hem vooral zichzelf te laten zijn. Soms zeg ik alleen maar stomme dingen. 'Geniet er van.' Of: What a beautiful day today!"

(Peter Mueller)

12e ronde: 31,17 (6.09,67)

"Laten we hem niet verheerlijken. Alsjeblieft, zeg. Zijn kracht is juist dat hij zo gewoon is. Het levensverhaal van Gianni Romme wijkt in die zin niet af van, ik zeg maar iets, mijn buurman."

(Henk Gemser)

13e ronde: 31,11 (6.40,48)

"Iedere keer wanneer Gianni het ijs opstapt, gebeurt er iets. Gegarandeerd. Dat maakt hem uniek. Voor dat soort atleten komt het publiek graag naar het stadion."

(Peter Mueller)

14e ronde: 31,35 (7.11,83)

"Gianni Romme is een weerspannig paard. Moeilijk in de juiste richting te krijgen. Het zit in zijn karakter opgesloten dat hij vaak de verkeerde keuzes maakt. Ik heb hem ooit ingeschreven voor een soortement van Conconi-test op de fiets. Kon hij kijken of mijn trainingsschema's klopten of niet. Een paar dagen later werd ik door degene die de test uitvoerde, ene dokter Van Opstal, gebeld. U bent een koekenbakker, kreeg ik te horen. Dit en dat ontbreekt in uw schema's. Toen ik hem mijn papieren had overhandigd, werd ik ineens overladen met complimenten. Wat bleek? Had meneer maandenlang eigen schema's bedacht."

(Wim den Elzen)

15e ronde: 31,41 (7.43,24)

"Er zit geen rust in z'n kop. Door de resultaten die hij heeft behaald, kan hij zich onmogelijk een andere taak opleggen dan dat hij zonder enig compromis de beste moet zijn. En die taakstelling achtervolgt hem nog wel eens. Hij hoeft niet meer hard te trainen, hij hoeft niet meer moe te worden. Zijn schaatsen heeft inhoud genoeg. Maar het valt mij op dat hij niet meer danst. Als vakman zie ik iets met hem gebeuren dat amper te accepteren is. Wanneer ik hem tegen zichzelf zie strijden, krijg ik het te kwaad. Dat doet me meer dan pijn. Het móet anders kunnen, maar je staat machteloos langs de kant. Als hij weer leert te dansen, komt niemand ook maar bij hem in de buurt."

(Henk Gemser)

16e ronde: 31,22 (8.14,46)

"Ik benijd Peter Mueller in deze situatie niet. Romme was in Nagano al zó goed, in feite kun je met iemand met zo'n staat van dienst in Salt Lake City alleen maar verliezen."

(Wim den Elzen)

17e ronde: 31,11 (8.45,57)

"Hij heeft een absoluut aangeboren talent. Als hij links een beenverkorting van tien centimeter had gehad, was hij ongetwijfeld een geweldige pianist geworden."

(Henk Gemser)

18e ronde: 31,37 (9.16,94)

"Lichamelijk moet-ie zo nog drie jaar met de wereldtop mee kunnen komen."

(Wim den Elzen)

19e ronde: 31,32 (9.48,26)

"Wat hem zo uniek maakt, is zijn zwart/wit-situatie. Het is heel goed of het is niks, nooit grauwe middelmaat. Maar dat is tevens zijn zwakte. Fysiek en mentaal is hij erg kwetsbaar. Hij heeft enorm veel twijfels over zichzelf, hij vraagt zich voortdurend af of hij het eigenlijk allemaal wel aan kan. Als het niet gaat zoals hij voor ogen heeft, trainings- of wedstrijdtechnisch, kan hij helemaal uit het veld geslagen worden."

(Henk Gemser)

20e ronde: 31,10 (10.19,36)

"In vergelijking met de Spelen van Nagano is hij er niet beter op geworden. Hij is zwaarder geworden, heeft veel zwaardere benen vooral. Alles moet tegenwoordig met zóveel kracht en geweld gebeuren, terwijl hij vier jaar geleden juist zo soepel over het ijs ging. Qua bouw staat er een sprinter aan de start die een tien kilometer moet rijden. Er in gaan als een idioot, sterven, de dood of de gladiolen, dat hoort niet bij hem. Hij moet op zeker spelen."

(Wim den Elzen)

21e ronde: 31,57 (10.50,93)

"Hij is een kwetsbare kanjer."

(Henk Gemser)

22e ronde: 32,29 (11.23,22)

"He's a beauty!"

(Peter Mueller)

23e ronde: 32,24 (11.55,46)

"Hij is een échte sportman. Nóóit jaloers of afgunstig, daarom doet het me zo'n pijn dat hij het tijdens die 'trials' zo moeilijk heeft gehad. Peter Mueller kan een schaatsploeg verkopen als geen ander, hij is een van de beste coaches ter wereld. Maar rijders die in een dal belanden, krijgt hij er niet uit, lijkt het wel. Coördinatief is Romme achteruit gegaan, het verval is te groot, zijn openingen lopen terug, hij is niet goed genoeg meer. Voorheen verscheen er een renpaard aan de start, nu staat daar een werkpaard. Het kán bijna niet dat hij olympisch goud haalt. Ik ben al blij wanneer hij in Salt Lake City derde wordt. En wint hij ondanks mijn sombere voorspellingen tóch, dan heeft hij het puur op karakter gehaald."

(Wim den Elzen)

24e ronde: 32,25 (12.27,71)

"De beste stayer ter wereld is degene die als eerste over de finish komt. Maar het verschil tussen winnen en verliezen gaat veel verder dan een fysiek component. Jan Ullrich heeft minstens net zoveel talent als Lance Armstrong, en toch zal hij nooit van zijn leven de Tour de France van hem winnen. Waarom? Omdat Ullrich in vergelijking met Armstrong iedere etappe een paar kilometer achter de streep van start gaat. Het mentale aspect is net zo belangrijk. Hoe ga je met jezelf om? Heb je de regie over jezelf? In die zin is Romme niet langer de beste stayer ter wereld."

(Henk Gemser)

Slotronde: 32,28 (12.59,99, wereldrecord)

"Hij is de grootste schaatser ter wereld. De beste tien kilometer uit zijn loopbaan moet nog komen. Wanneer? 22 februari 2002. Hij zal wel moeten. Hij heeft maar één kans."

(Peter Mueller)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.