SALT LAKE CITY - Het enige dat nog blinkt in het 'schandaal van Salt Lake City' is de (tweede) gouden medaille, die gisteren alsnog belandde bij de Canadese kunstrijders Jamie Sale en David Pelletier. De schade en vooral schande die veroorzaakt is door de inmiddels veelbesproken jurering, afgelopen maandag bij de finale van het kunstrijden voor paren, valt nooit meer weg te poetsen.
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte gisteren bekend dat het in opspraak geraakte Franse jurylid , dat toegaf onder druk te zijn gezet het Russische paar Elena Berezhnaya en Anton Sikharulidze als winnaars van de gouden medaille aan te wijzen, met onmiddellijke ingang is geschorst. Haar stem werd verwijderd uit de oorspronkelijke uitslag (5-4 in het voordeel van de Russen), waardoor het IOC zich voor de vierde keer in de geschiedenis van de Olympische Spelen genoodzaakt zag de medailleverdeling bij een sportonderdeel achteraf te wijzigen en dubbel goud uit te reiken.
Op een personferentie maakte Ottavio Cinquanta, voorzitter van de Internationale Schaats Unie (ISU), bekend dat het bestuur van zijn organisatie voldoende bewijs had verzameld dat het Franse jurylid Marie Reine Le Gougne haar stem onder druk had uitgebracht. "Het ISU-reglement schrijft uitdrukkelijk voor dat dergelijke praktijken meteen aan de voorzitter van de ISU en de referee van de wedstrijd moeten worden gemeld, hetgeen het Franse jurylid niet heeft gedaan. Het ISU-bestuur heeft haar met onmiddellijke ingang geschorst, over de duur van de schorsing kunnen we pas uitspraken doen na afronding van een grondig onderzoek dat naar aanleiding van deze affaire is ingezet."
IOC-voorzitter Jacques Rogge velde vervolgens het oordeel: "Wij hebben van de ISU een rapport ontvangen, waarin het bestuur ons adviseert naast de al uitgereikte gouden medaille aan het Russische paar een tweede gouden medaille uit te reiken aan het Canadese paar. Wij hebben dit advies opgevolgd, Sale en Pelletier zullen op korte termijn alsnog de hun toebehorende medaille ontvangen."
Over het lot van de zilveren medaille, nu zonder eigenaar, werd door beide voorzitters niets gezegd, maar waarschijnlijk is dat deze niet wordt uitgereikt. Evenmin werd ingegaan op de vraag of er ook een onderzoek loopt naar het stemgedrag van de overige acht juryleden, van wie er immers nog vier (Rusland, China, Polen en Oekraïne) op het Russische paar stemden. Cinquanta meldde nog slechts dat het onderzoek 'tot op de bodem' zou gaan. "Het gaat erom een systeem te ontwikkelen dat de kans op fraudering bij jureringen tot bijna nul reduceert." Een opgave die op voorhand 'onmogelijk' mag worden genoemd.