AMSTERDAM - De Europese Unie werkt aan een gezamenlijk uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten. Gisteren gaven de Europese ministers van Justitie in het Spaanse Santiago de Compostela het groene licht aan het Spaanse EU-voorzitterschap verder te onderhandelen met de Amerikanen over een uniform verdrag dat voor alle EU-landen moet gaan gelden.
De EU-landen willen wel garanties dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd en de mensenrechten van de gevangenen worden gerespecteerd. Die laatste angst is vooral ingegeven door de behandeling van Al-Qaeda-leden op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba.
Wat Nederland betreft, eist minister Korthals (Justitie) ook dat verdachten na berechting hun straf in eigen land mogen uitzitten. Verder vindt hij uitlevering aan een militaire rechtbank nog een brug te ver. Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk zijn het meest terughoudend omdat hun wet hen nu nog verbiedt eigen onderdanen uit te leveren.
Op het moment hebben alle EU-landen een eigen uitleveringsverdrag met de VS. Washington wil echter liever één EU-VS-verdrag om de procedures te versimpelen en de strijd tegen het terrorisme vooruit te helpen. De Spanjaarden willen nog voor de zomer tot een ontwerpverdrag komen, maar gezien de politieke gevoeligheden is het zeer de vraag of dat zal lukken.