De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'Wiegendood' bedreigt
akkoord op Molukken

Van onze correspondent

   
 

JAKARTA - Het vredesakkoord tussen de Molukse christenen en moslims, dat eerder deze week op Sulawesi na twee dagen onderhandelen werd gesloten, lijkt de 'wiegendood' te wachten die ook eerdere soortgelijke overeenkomsten velde.

Nadat de 70 onderhandelaars, als een symbool van de kersverse vrede, in hetzelfde vliegtuig naar Ambon waren teruggekeerd werden hun auto's met stenen bekogeld en wachtten hen op het thuisfront heftige protesten van beide partijen die elkaar sinds januari 1999 naar het leven staan in een strijd die naar schatting al 6.000 dodelijke slachtoffers heeft veroorzaakt.

De weg naar de ware vrede op de Molukken is bezaaid met vele obstakels. Maar het belangrijkste pijnpunt in het jongste vredesakkoord is de aanstaande ontwapening van zowel christenen als moslims. De rivaliserende partijen krijgen drie maanden de tijd om hun achterban de punten uit het vredesakkoord duidelijk te maken. Daarna begint de politie de grote ontwapeningsoperatie.

Een tweede obstakel wordt gevormd door de blijvende aanwezigheid van de 'Laskar jihad', de paramiltaire moslimorganisatie op Java die medio 2000 duizenden krijgers naar de Molukken stuurde om daar de christenen te bestrijden. Ofschoon de confrontaties in het afgelopen jaar in aantal afnamen, blijven achterdocht en wantrouwen tussen beide partijen op hetzelfde hoge niveau voortbestaan.

"Het diepgewortelde geweld dat drie jaar heeft geduurd, kan men niet in twee dagen beëindigen", aldus een westerse diplomaat in Jakarta. Het zal evenmin eenvoudig zijn de elementen in leger en politie, die belang hebben bij het voortbestaan van de spanningen op de Molukken, onder controle te krijgen. Juist het bestaan van de tegenstellingen geeft sommige militairen namelijk de mogelijkheid geld te vragen voor hun diensten, een activiteit die elders als afpersing wordt betiteld.

Tijdens de onderhandelingen op Sulawesi kwamen ook de christelijke separatisten van de RMS ter sprake. Deze strevers naar onafhankelijkheid van een 'Republiek der Zuid-Molukken' met een sinds de jaren vijftig in Nederland wonende regering in ballingschap, zou medeschuldig zijn aan het bloedbad van de afgelopen jaren. Maar een westerse diplomaat hier zegt te menen, dat de 'Laskar jihad' de rol van de RMS benadrukt om zijn eigen aanwezigheid op de Molukken te rechtvaardigen. De diplomaat noemt het aantal mensen dat onafhankelijk wenst bovendien "zeer klein".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.