door Fred Pruim DEN HAAG - Het thuis kopiëren van cd's en cd-roms voor de illegale handel is vorig jaar fors toegenomen. Daarbij lopen de cd-piraten steeds grotere kans om in hun eigen woning overvallen te worden.
Uit nog niet gepubliceerde cijfers van de Nederlandse muziekhandel (NVPI) blijkt dat vorig jaar 70 miljoen blanco cd-schijfjes zijn verkocht. Dat zijn er 20 miljoen meer dan in het jaar 2000, en zelfs 40 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Ter vergelijking: per jaar kopen we ongeveer 34 miljoen bespeelde cd's.
Op basis van deze gegevens concludeert de Stichting Brein, die in ons land de strijd voert tegen de illegale handel, dat de thuis-kopieermarkt floreert als nooit tevoren. "Zelfs al is het percentage thuispiraten gelijk gebleven, dan nog stijgt het aantal gebrande cd's enorm", aldus Brein-directeur Tim Kuik.
De Stichting Brein, onderdeel van de opsporingsorganisatie Buma/Stemra, stelde eerder dat in het jaar 2000 zo'n 12,5 miljoen van de in totaal 50 miljoen blanco cd-schijfjes worden gebruikt voor de thuishandel. "Dat is 25 procent. Als we dat percentage doorzetten over vorig jaar, dan gaat het om dik 17,5 miljoen stuks."
Volgens Kuik kunnen de verdiensten van de thuiskopieerder flink in de papieren lopen. "Met één cd-brander kun je tegenwoordig makkelijk een omzet van 50.000 tot 100.000 euro halen."
De piraterij-bestrijders zien dan ook, dat het aantal gewelddadige roofovervallen op de cd- en cd-romkopieerders vorig jaar is toegenomen. "Ik ken diverse gevallen, zoals bijvoorbeeld van een thuiskopieerder wiens vinger werd afgehakt omdat hij niet snel genoeg een berg geld tevoorschijn kon toveren", aldus directeur Kuik.
Behalve muziek worden er ook driftig spelletjes, computersoftware en films gekopieerd. Ook het downloaden van internet gebeurt steeds vaker. De consument geeft vervolgens steeds minder uit aan de legale producten.
Zo gaat de NVPI begin maart bekendmaken dat de verkoop van cd's vorig jaar in ons land flink is teruggelopen. De verwachting is dat er tussen de 6 en de 10 procent minder is verkocht. "We willen nog niet vooruitlopen, maar dat er sprake is van een daling is zeker", aldus woordvoerster Jonne Boesjes.
De Belgische muziekindustrie maakte een dezer dagen al bekend dat de verkoop van cd's fenomenaal was ingezakt. Bij onze zuiderburen was zelfs sprake van de grootste daling (10 procent) uit de geschiedenis. De betrokken brancheorganisatie schreef die recorddaling volledig toe aan het thuis branden van cd's en het downloaden van internet.