De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Dienstauto uit de gratie
   
 

door Roy Klopper DEN HAAG - Ambtenaren en servicemonteurs zeggen massaal 'nee' tegen het gebruik van een dienstauto buiten kantoortijden, nu het woon-werkverkeer ermee sinds 1 januari wordt belast door de fiscus. Dit leidt tot een tragere service aan consumenten die 's avonds of in weekeinden bijvoorbeeld een loodgieter of een verwarmingsmonteur nodig hebben.

Zij moeten langer wachten omdat de vakman eerst zijn auto bij zijn bedrijf moet ophalen. Er kunnen zelfs gevaarlijke situaties ontstaan omdat ook calamiteitenambtenaren dreigen de dienstwagen niet meer mee naar huis te nemen.

Dit is het gevolg van de nieuwe belastingwetgeving die sinds begin dit jaar van kracht is en die erin voorziet dat in een dienstauto afgelegde ritten van en naar huis voortaan deels worden aangemerkt als te belasten privé-kilometers.

Dit treft arbeidskrachten die door hun baas worden verplicht om piketdiensten te draaien flink in hun portemonnee. Velen willen daarom geen bedrijfsauto meer mee naar huis nemen en verkiezen om bij een noodmelding eerst de auto bij de zaak op te halen.

Onrust

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat (V&W) luidt de noodklok over de mogelijk desastreuze gevolgen en wil een ontheffing voor veel ambtenaren. "Het is van belang dat we als overheid ergens snel ter plekke kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan dienstauto's om snel bij bedreigde dijken of bij strooiwagens te komen. Als medewerkers massaal hun auto laten staan, hebben we een probleem", aldus stafambtenaar H. Gardenier in een interne publicatie.

Particuliere servicebedrijven kampen met hetzelfde probleem, zo merkt de vakbond FNV Bondgenoten.

"Er is grote onrust over deze kwestie. Monteurs die ook in de avonduren en weekeinden kunnen worden opgeroepen, willen niet door de fiscus worden aangeslagen voor de materialenauto die verplicht bij hun thuis staat."

Servicebedrijven erkennen dit: "Uiteindelijk kan het betekenen dat onze monteurs eerst naar het bedrijf komen om een busje op te halen voordat ze naar de klant gaan.

Dat leidt tot vervelende vertragingen", aldus de directeur P. van de Berg van de grote verwarmingsfirma Joop Buiteman in Leiden.

De FNV overlegt komende week over de problematiek en wil staatssecretaris Bos van Financiën ertoe te bewegen een nieuwe regeling te bedenken. Er wordt ook contact gelegd met werkgeversorganisaties. "We denken aan een oplossing waarbij gebruikers van een dienstauto via een kilometerregistratie kunnen aangeven dat ze hun voertuig louter gebruiken voor de reis van huis naar klussen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.