De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Sparta: strijd op twee fronten
   
 

ROTTERDAM - Ook naar de bedrijfswagenbeurs in de Amsterdamse Rai wordt Aron Winter gevraagd of hij diverse ploeggenoten van Sparta op sleeptouw wil nemen. De selectie bezoekt aldaar een hoofdsponsor, maar diverse spelers met Rotterdamse achtergrond zouden bij het uitrijden van de stad de weg al kwijtraken. Zoals het op het veld ook nog te vaak fout gaat.

Bijvoorbeeld afgelopen zaterdag tegen De Graafschap. Sparta speelde de beste eerste helft van het seizoen en gaat met een 1-0 voorsprong rusten na het verspillen van enige goede kansen op meer doelpunten. Aron Winter ontvangt op dat moment alle complimenten. "Trainer Frank Rijkaard zette me in de laatste linie om meer voetbal van achteruit te krijgen. Het ging uitstekend. Vaak kon ik een linie opschuiven, we bleven goed gegroepeerd spelen en vonden elkaar zo goed, dat we De Graafschap eigenlijk wegtikten."

Maar in de tweede helft kreeg vooral Peter van Vossen het op z'n heupen en bracht hij zijn bezieling over op z'n medespelers. "We raakten van de kook, boden ze te veel ruimte en in plaats van ons te herstellen nadat Van Vossen de eerste kans om zeep hielp, kroop de angst in de ploeg", constateerde Winter. Met al z'n ervaring lukte het hem niet de zaak onder controle te krijgen. "Speel je slap dan kan je misschien nog iets rechttrekken, zoals Van Vossen bij De Graafschap. Angst valt nauwelijks te overwinnen."

En dus leed Sparta een 3-1 nederlaag, waren de complimenten en bloemen voor De Graafschap - en in het bijzonder Peter van Vossen - en bleef Aron Winter met de doornen zitten. "Sta je ineens voorlaatste. We zitten in een periode dat we punten moeten pakken met tegenstanders als FC Den Bosch (vanavond, red.), AZ en Fortuna Sittard. Wil je tenminste uitzicht houden op ons uitgangspunt de nacompetitie te ontlopen. Daarvoor zullen we ook verder moeten bouwen op de eerste helft van zaterdag."

Het zal niet eenvoudig worden met concurrenten als AZ, FC Twente en Roda JC, die met begrotingen werken waar Sparta slechts van kan dromen. Naast het sportief en financieel overleven van dit seizoen, bouwen Frank Rijkaard en technisch-directeur Dolf Roks op de achtergrond ook aan een nieuw, goedkoop Sparta. In ieder geval wordt de post salariskosten enorm ingedamd. Een hele rits spelers verdwijnt. Zoals Richard Elzinga, Silvan Inia, John den Dunnen, Rui Monteiro, Houssin Bezzai en Anders Nielsen. De toekomst van Michel Langerak, Bram Marbus, Tom Sier Dave van der Meer en Steve Goossen bij Sparta is nog ongewis. Meer dan een minimumcontract zit er in ieder geval voor niemand in. Overigens heeft Langerak de toezegging na zijn carrière te worden opgenomen in de technische staf van Sparta.

Hoewel Rijkaard het ingeleverde salarisgeld niet volledig mag uitgeven, heeft hij inmiddels zeven spelers aangetrokken voor z'n selectie van volgend seizoen, die zal bestaan uit zo'n 20 man. Het zijn de tussentijds gearriveerde aanvallers Ousmane Sanou, Denni Conteh, de amateurs Martin van Leeuwen, Geoffrey Verwey en Quame Cruden, Danny Schenkel van Telstar en de Belg Davy de Fauw. Zijn landgenoot en doelman Brian Vandenbussche beraadt zich over een aanbieding.

"Verder willen we nog twee of drie spelers die een meerwaarde aan het elftal geven", vertelt Roks. "Bijvoorbeeld Aron Winter of John Nieuwenburg, die we nu huren van Ajax. Wel moeten we van Ajax horen wat ze daar met het duo van plan zijn."

Daarop hoeven Rijkaard en Roks niet lang te wachten, want in Amsterdam is de selectie inmiddels doorgelicht. Winter dient zich waarschijnlijk weer te melden in de Amsterdam ArenA terwijl Nieuwenburg kans maakt op een extra jaartje Sparta. Zelf heeft Winter nog niets vernomen van trainer Ronald Koeman. "Maar er zijn duidelijke afspraken gemaakt bij m'n verhuur voor één seizoen aan Sparta."

Aan verdere toekomstbespiegelingen waagt Winter zich niet. "Omdat ik met het nu bezig ben. Met Sparta, met het ontlopen van de nacompetitie, met het halen van punten. We kunnen heus aardig voetballen, maar maken het ons vaak te moeilijk door persoonlijke fouten."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.