De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Sprintsters kijken uit naar vertrek LeMay-Doan
   
 

SALT LAKE CITY - Voor de mondiale sprintsters zal het een zegen zijn als Catriona LeMay-Doan haar schaatsen definitief opbergt. De 31-jarige sterk gelovige Canadese prolongeerde in Salt Lake City haar olympische titel op de 500 meter. De sterkste sprintster van de laatste jaren liet haar eigen wereldrecord (37,22) tegen de verwachting in ongemoeid in beide races. Woensdag winst met 37,30, een dag later volstond 37,45. Andrea Nuyt greep naast de medailles. Sabine Völker duwde de pupil van Gerard Kemkers met een sterke tweede race van het podium.

Sinds januari 2001 is Lemay-Doan op de 500 meter ongeslagen. Bij een wereldbekerwedstrijd in Helsinki - op een buitenbaantje - liet ze zich toen onder slechte omstandigheden verrassen door de Russische Svetlana Zjoerova. Vervolgens won ze alle internationale wedstrijden over de kortste afstand. Was ze acht jaar geleden nog een nietszeggende figuur in de schaatswereld, tegenwoordig hoeft ze eigenlijk alleen maar aan de start te verschijnen om de concurrentie het zwijgen op te leggen.

Met de tweede olympische titel op zak wordt het voor de Canadese tijd aan andere dingen te gaan denken. De afgelopen jaren stonden bij de voormalige hordenloopster en zevenkampster enkel in het teken van schaatsen. Voor de schaatsster met de meest stralende glimlach komt straks het familieleven als eerste. Ze gaat na dit seizoen nog een jaartje afkicken en haar titels in geld omzetten om zich vervolgens aan het nageslacht te wijden.

Dat zal voor iedereen een opluchting zijn, gezien het strakke regime dat LeMay haar concurrentes oplegt. Andrea Nuyt kwam dit seizoen weliswaar een stuk dichterbij, maar haar opening over de eerste 100 meter kan niet tippen aan die van de wereldkampioene.

De explosiviteit van de Canadese op het eerste rechte stuk komt voor een groot deel uit haar atletiekachtergrond. In de eerste jaren van haar schaatsloopbaan kwam dat er nog niet echt uit, lag LeMay vaak op het ijs, met als triest dieptepunt haar val op de Olympische Winterspelen van 1994 in Lillehammer. Daarna koos ze voor God en met de komst van de klapschaats kon ze ook ineens haar enorme kracht op het ijs kwijt. "Aan haar opening kan nog niemand tippen", is de overtuiging van Andrea Nuyt, die zelf op de tweede en beslissende dag op het eerste stuk drietiende van een tel moest toegeven.

In Salt Lake City dacht met name Monique Garbrecht donderdag nog een kans te maken voor een suprise op de vrouwensprint te zorgen. Het verschil na de eerste dag bedroeg 0,04 seconde. De kleinste marge voor LeMay sinds haar zegeserie op 28 januari 2001 begon. Overigens was het verschil in Nagano vier jaar geleden na de eerste dag ook maar driehonderdste. LeMay begon er niet door te schutteren. In een rechtstreekse confrontatie versloeg ze de oud-wereldkampioene sprint met vijftienhonderdste verschil. Haar tweede goud was een feit. Nu straks nog een paar kinderen en het leven van de dochter van Schotse emigranten is compleet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.