De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ABN surft op sectorwinst
   
 

AMSTERDAM - Vrijwel de complete banksector in Europa raakte gisteren in een jubelstemming na de bekendmaking van cijfers van achtereenvolgens ABN Amro, het Zwitserse UBS en het Britse Barclays. Opluchting over het uitblijven van slecht nieuws deed de koersen over de hele linie stijgen. Dit, samen met de winst die iets boven verwachting uitpakte, maakte ABN Amro tot het enige hoofdfonds dat voordeel haalde uit de presentatie van de jaarcijfers. De AEX sloot mede hierdoor voor het eerst in twee weken boven de vijfhonderdgrens op 500,53.

De cijfers van ABN Amro lagen boven de taxaties van analisten. Het fonds steeg 2,3% naar €20,10, maar mede dankzij de Zwitserse bank UBS, dat met haar resultaten eveneens verwachtingen van analisten overtrof en bovendien aankondigde eigen aandelen te gaan aankopen. Dit zorgde voor een algehele kooplust in de financiële sector. In ons land maakte het ING 2,1% duurder op €28,54. Fortis tikte een kleine procent aan op €27,34 en Aegon won 1,6% op €26,42.

De presentatie van de ABN-jaarcijfers werd gisteren opgeleukt met het gerucht over een mogelijk op handen zijnde fusie met de bankverzekeraar Nordea Bank uit Zweden. De top van de Zweedse bank, met een beurswaarde van €20 miljard eenderde kleiner dan ABN Amro, zou reeds diverse malen gesprekken hebben gevoerd met Rijkman Groenink. Het bericht werd door ABN Amro weggewuifd met het argument dat de bank altijd met veel partijen in gesprek is. "Het verbaast me eigenlijk dat er niet vaker dit soort berichten in de pers verschijnen. Ik zit namelijk zeer regelmatig in het vliegtuig naar het buitenland", grapte topman Rijkman Groenink tijdens de persconferentie.

Ook voedingsmiddelen- en zeepproducent Unilever presteerde beter dan door analisten was voorspeld. Beleggers waren hiervan echter beduidend minder onder de indruk. Het aandeel moest bijna 1% achteruit op €66,40. Bij de presentatie maakte het bedrijf duidelijk dat het als een van de weinigen geen of slechts in geringe mate financieel getroffen is door de aanslagen op de VS. Eigenlijk uitsluitend de omzet van duurdere parfums in de divisie persoonlijke verzorging liep in de afgelopen twee kwartalen fors terug. Op jaarbasis bedraagt de omzetdaling 1% in Noord-Amerika. In winst uitgedrukt is de invloed echter groter, gezien de relatief hoge marges op dit soort producten. Over 2002 verwacht het concern opnieuw een lage dubbelcijferige (10 tot 11%) winstgroei.

Chemieconcern DSM verloor gisteren ruim een procent op €43,30. Het bedrijf maakte een forse achteruitgang over het vierde kwartaal bekend (het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening werd gehalveerd ten opzichte van vorig jaar), maar daarmee had de markt in feite al rekening gehouden. De omzetdaling van 14% in het laatste kwartaal viel daarentegen dramatischer uit dan verwacht.

Buhrmann moest fors achteruit en sloot bijna 7% lager op €12,09. Het handelshuis laat na het slechte derde kwartaal weliswaar een verbetering van resultaten zien, maar van een aangekondigde daling van kosten was nog geen sprake. Dankzij een belastingmeevaller kon het bedrijf op het nippertje de voorspelde winst per aandeel van €1,0 per aandeel waarmaken.

De terugval van Buhrmann op de beurs is volgens een handelaar niet vreemd. "Woensdag steeg het fonds nog meer dan 10%. Handelaren hadden woensdag waarschijnlijk een verrassing verwacht in de jaarcijfers. Die kwam niet en daarom daalde het aandeel weer." Bestuurders van het handelshuis ontkenden gisteren tijdens de cijferpresentatie dat het voortijdig uitlekken van de jaarcijfers via de internetsite van het bedrijf invloed heeft gehad op de plotselinge koerswinst van woensdagmiddag. Volgens Buhrmann is er pas nabeurs om 19.00 begonnen met het inlezen van jaarcijfers op een ten onrechte beveiligd geacht deel van de website. De plotselinge handelspiek vanaf vier uur werd dan ook volledig toegeschreven aan positieve marktontwikkelingen in de VS.

De Midkap-index sloot 5,09 punten (1,05%) hoger op 491,07. In de index voor middelgrote fondsen bungelde Besi onderaan met een verlies van 9,35% naar €8,34. Het bedrijf presenteerde slechte jaarcijfers en moest daarvoor boeten. Grootste stijger was CSM met een winst van 3,04% tot €23,37.

UPC sloot de laatste dag in de AEX-index af met een winst van 4% op €0,26.

De kabelaar was al naar het strafbankje van de beurs verbannen wegens de slechte financiële toestand van het bedrijf. Het verdwijnen van UPC uit de AEX-index heeft vrijwel geen gevolgen voor het gewicht van de index, omdat het een klein fonds is.

Bart Mos 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.