De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  DSM ziet na zwaar 2001
af van winstverwachting

Van een onzer verslaggevers

   
 

HEERLEN - Lagere marges en teruglopende volumes hebben de resultaten van DSM in het moeilijke jaar 2001 zwaar onder druk gezet. De nettowinst van het concern, dat dit jaar haar honderdjarige bestaan viert, zakte met 35% terug tot €369 miljoen. Ook al verwacht bestuursvoorzitter Peter Elverding "verbeteringen" in de tweede helft van dit jaar, DSM waagde zich gisteren niet aan een prognose voor heel 2002.

Vooral het vierde kwartaal laat een flinke deuk zien: de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening daalde in de laatste drie maanden van 2001 met 50% tot €56 miljoen. "We dachten in het vierde kwartaal de bodem te hebben bereikt", stelde Elverding gisteren. "Maar we zullen in 2002 nog wel even op dat niveau blijven."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (500x498, 51kb)
.
Vooral de petrochemische tak kreeg forse klappen te verduren. Deze traditionele, zeer conjunctuurgevoelige bulkactiviteit maakt qua omzet meer dan 60% uit van de divisie Polymer & Industrial Chemicals (goed voor meer dan 40% van de totale omzet), en is daarmee nog altijd goed voor meer dan een kwart van de DSM-omzet. Vooral door de petrochemie zag deze divisie het bedrijfsresultaat met liefst 60% dalen.

Elverding ziet wel een belangrijk verschil met de vorige conjuncturele dip, in de eerste helft van de jaren negentig: "Door kostenverlagingen is het resultaat wel positief gebleven."

De petrochemische activiteiten zijn in 2000 al in de etalage gezet. Elverding: "Het kan zich onder de vleugels van een partner beter ontwikkelen, en wij kunnen de opbrengst ook beter besteden om ons in de richting te ontwikkelen die we willen." Problemen bij de verkoop ziet hij niet: "De teruglopende resultaten blijven niet beperkt tot DSM. De grote partijen kijken door de cycli heen."

De twee pijlers onder DSM-nieuwe-stijl zijn de divisies Performance Materials en Life Science Products. De eerstgenoemde tak is gespecialiseerd in het maken van hoogwaardige kunststoffen, en bleek in 2001 niet ongevoelig voor de malaise bij de grote afnemers in de telecom- en auto-industrie. Het bedrijfsresultaat zakte dan ook met 28% terug.

Life Science Products is toeleverancier voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Dankzij deze fijnchemie-divisie is al meer dan 15% van de DSM-omzet "gerelateerd" aan biotechnologie, zo benadrukte Elverding. Een tak die zich los van conjuncturele schommelingen gunstig ontwikkelt, zo blijkt: het bedrijfsresultaat nam met 15% toe. De omzet steeg met ruim 20% nog steviger, en overtreft met €2,24 miljard voor het eerst die van de traditionele petrochemische activiteiten. Het enige smetje in deze divisie werd veroorzaakt door de problemen bij het in 2000 overgenomen Amerikaanse Catalytica, dat enige tijd gedeeltelijk stil kwam te liggen nadat de toezichthouder FDA oordeelde dat werkruimten in de fabriek niet steriel genoeg waren.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de twee 'clusters van de toekomst' elkaar gaan versterken door technologieën te combineren. "Zo ontwikkelen we een pleister die medicijnen kan toedienen."

Afgelopen december heeft DSM de overnamegesprekken met het Franse Rhodia, als leverancier aan de farmacie een aantrekkelijke partij, afgebroken. "Een gesloten boek", aldus Elverding, die gisteren stelde dat er "achter de schermen" hard wordt gewerkt aan mogelijke andere overnames. Het is de bedoeling dat de omzet in 2005 de €10 miljard-grens haalt (2001: €8 miljard, nagenoeg gelijk aan die over 2000), waarvan volgens plan 80% wordt behaald met fijnchemie en hoogwaardige kunststoffen. De helft van de omzetgroei moet door overnames worden gerealiseerd. "Onze huidige financiële reserves stellen ons in staat forse stappen te zetten", aldus de topman.

Daarmee doelde Elverding vooral op de boekwinst van ruim één miljard euro die DSM vorig jaar behaalde op de verkoop van Energie Beheer Nederland (het aandeel dat DSM nog had in het Nederlandse 'gasgebouw') en DSM Engineering Plastic Products. Dankzij deze desinvesteringen wist het Limburgse concern ondanks de economische malaise een recordhoge nettowinst van €1,4 miljard te behalen, daar waar 2000 in operationele zin als recordjaar geldt.

De forse kasstroom is onder meer gebruikt om de schuldenpositie, die fors was opgelopen door de overname van Catalityca Pharmaceuticals anderhalf jaar geleden, terug te dringen. Uitgedrukt in procenten van het groepsvermogen daalde de nettoschuld van 70% ultimo 2000 naar 20% ultimo 2001. "Financieel zijn we een stuk sterker geworden."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.