De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Somberheid bij Buhrmann
na uitlekken van jaarcijfers

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De gezichten van de Buhrmann-bestuurders stonden gisterochtend somber bij de presentatie van de resultaten over 2001. De stemming werd niet alleen gedrukt door het teleurstellende jaar dat Buhrmann achter de rug had. Vooral het uitlekken van de jaarcijfers woensdagavond door een fout in de beveiliging van de website van het Amsterdamse handelshuis gaf reden tot somberheid.

"Ons was verzekerd dat de website goed beveiligd zou zijn. Toen we echter vernamen dat een deel van de resultaten op straat lag, hebben we onmiddellijk het persbericht met de jaarcijfers de wereld ingestuurd. U kunt er echter van uit gaan dat er hard gewerkt gaat worden om een goed slot op onze internetsite te zetten", verklaarde Buhrmann-bestuursvoorzitter Frans Koffrie gisteren als een boer met kiespijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
FRANS KOFFRIE ... pijnlijk ... (Foto: Frans Jongen)
Koffrie sluit uit dat de kraker van de website woensdagmiddag met voorkennis heeft kunnen handelen op de Amsterdamse effectenbeurs. Die indruk bestaat namelijk, omdat het aandeel Buhrmann die dag een ongewone koerssprong van ruim 10% heeft gemaakt. "Het persbericht was pas na het sluiten van de Amsterdamse beurs klaar. Om 18.00 uur heb ik er nog enkele laatste wijzigingen in aangebracht. Vanaf 19.00 uur zijn ze bij ons begonnen met het invoeren van de gegevens op het deel van onze website, dat afgegrendeld had moeten zijn."

De koersexplosie van het aandeel verklaart Koffrie door te wijzen op de positieve geluiden die Office Depot, een Amerikaanse branchegenoot van Buhrmann, woensdagmiddag rond 14.00 uur liet horen. De topman kan echter niet uitleggen waarom het aandeel Buhrmann vooral na 16.00 uur flink in koers steeg. "Ik ga hierbij af op de verklaring van analisten."

Op het moment dat de Buhrmann-top werd ingelicht over het pijnlijke voorval, vond er op de beurs van New York nog handel plaats in het aandeel. "We hebben meteen gebeld met de beursautoriteiten in New York. Maar die zagen geen aanleiding de handel stil te leggen. In New York was er vrijwel geen volume en prijsbeweging in ons aandeel."

Daarmee lijkt de zaak voor Buhrmann met een sisser af te lopen. Beursorganisatie Euronext verricht weliswaar nog een zogenoemd feitenonderzoek naar de gang van zaken. Maar een Euronext-woordvoerder verwacht niet dat dit gevolgen zal hebben voor de leverancier van kantoorartikelen. "Ze worden al volop gestraft door de publiciteit."

Het is echter niet de eerste keer dat Buhrmann in de publiciteit komt doordat er iets ongewoons gebeurt rond het bekendmaken van koersgevoelig nieuws. In juni 2001 begon de beurskoers van het handelshuis plotseling sterk te dalen, vlak voordat het een winstwaarschuwing zou afgeven. Uit een onderzoek van de Stichting Toezicht Effectenverkeer is echter niet gebleken dat het nieuws zou zijn uitgelekt.

Buhrmann is vorig jaar hard getroffen door de afzwakkende economische groei in Noord-Amerika en Europa. Koffrie ziet momenteel nog geen herstel. "In Amerika is de situatie al een paar maanden stabiel. We verwachten dat het nog een aantal maanden zo zal blijven. In Europa krimpt de markt. Maar we hebben het gevoel dat de teruggang hier minder diep zal zijn dan in de VS. "

Na een winstdaling van circa 39% in 2001 verwacht Koffrie dat de nettowinst dit jaar weer gaat stijgen, mits de economie niet verslechtert.

Door de sterke toename van het aantal uitstaande aandelen in het afgelopen jaar kan Koffrie echter nog niet zeggen of de winst per aandeel dit jaar eveneens weer zal toenemen. "Daar doen we pas na het eerste kwartaal een uitspraak over."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.